+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nemzeti ügyünk mártírjai voltak
2015. október 7. szerda 14:59 - Keszthely
Nemzeti ügyünk mártírjai voltak
Élni és tenni akarunk, hogy hőseink áldozata ne legyen hiábavaló. Ezt Havasi Bálint az október 6-ai megemlékezés szónoka mondta tegnap. A hagyományokhoz híven a Szent Miklós temetőben a 48-as honvéd-hősök emlékművénél tisztelegtek a 165 éve kivégzett 13 honvédtiszt és gróf Batthyány Lajos, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnöke előtt.

„Emlékeznünk kell és emlékeztetnünk, arra a napra, mely Aradot nemzetünk golgotájává tette, emlékeztetni, hogy a vértanú halálának az ad értelmet, ha belőle új élet sarjad.” - Havasi Bálint szerint lehetnek nálunk erősebb, hatalmasabb erők, de nincs, ami útját állhatná a 48-as követeléseknek. A Balatoni Múzeum igazgatója megemlékező beszédében kifejtette, hogy a 165 évvel ezelőtt áldozatként hullajtott vérből új élet sarjadt. 1848. március 15. vívmányai – Deák Ferenc nagy művében - a kiegyezésben teljesültek ki a szónok szerint. Ugyanis a polgárosodással óriási gazdasági és kulturális fejlődés következett be. A szónok kifejtette: "Az aradi tizenhármak mártírhalála, Batthyány és 48 valamennyi hősének mártírhalála ebben a kiegyezés utáni egyedülálló felemelkedésben, a magyar polgárosodásban nyeri el értelmét."

A Szent Miklós temetőben álló keszthelyi 48-as honvéd-hősök emlékművénél a Vajda János Gimnázium tanulói adtak műsort. A megemlékezés keretében az emlékműnél helyezték koszorúikat a megjelentek. A város nevében Ruzsics Ferenc polgármester, Nagy Bálint alpolgármester és a képviselő-testület tagjai rótták le tiszteletüket. Ezt követően pártok, intézmények, civilszervezeteket hajtottak fejet a október 6-án, Keszthelyen.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus