+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az 1956-os hősökre emlékeztek
2018. november 5. hétfő 15:14 - Keszthely
Az 1956-os hősökre emlékeztek
Az 1956-os forradalom áldozatai előtt hajtottak fejet a keszthelyiek november 4-én. A Szent Miklós temetőben álló kopjafánál visszatekintettek az ’56-os eseményekre és a novemberi megtorlásra. A hősi halottak előtt a város képviselőtestületének tagjai és a keszthelyi lakosok is fejet hajtottak.

Az 1956-os forradalom leverésének 62. évfordulójára emlékeztek a keszthelyiek a Szent Miklós temetőben. 1956. november 4-én hajnalban vonult be a szovjet hadsereg Magyarországra, hogy leverje a forradalmat, megdöntse a Nagy Imre vezette kormányt és felszámolja a demokratikus rendszert. Budapesten és az ország számos pontján kezdődött harc a szocialista hatalom bevonulói ellen, a hazai fegyveres erők azonban sikertelenek voltak a túlerővel szemben.

„A forradalmat november 1-én még üdvözlő Kádár János szovjet tankon tért vissza az alvó fővárosba 1956. november 4-én. Aztán felhangzott a rádióban az azóta már sokat hallott pár szó: Itt Nagy Imre beszél. Nem segített senki. Megint magunkra maradtunk. A pesti srácok, a Zrínyi Ilona lelkű nők, a meglett férfiak hősiesen harcoltak, s bár meg-meg torpantották az acélszörnyeket, de nem győzhettek a hatalmas túlerő ellen.” - mondta megemlékező beszédében Keszthely polgármestere, Ruzsics Ferenc.

Keszthely város polgármestere kiemelte, 2002-ben Zala megyében egyedül Keszthelyen tartottak megemlékezést november 4-én. Az évek során országszerte több városban hajtottak fejet a hősök előtt, 2013-ban pedig az állam nemzeti gyásznappá nyilvánította november 4-ét.

A keszthelyi megemlékezők az Úr imáját, a Miatyánkot mondták el a hősi halottak lelki üdvéért. Az ünnepség zárásaként az emlékezés mécseseit helyezték el a kopjafánál a város képviselőtestületének tagjai és a megemlékező keszthelyi lakosok.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus