+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Várják az önkénteseket
2016. március 31. csütörtök 17:16 - Keszthely-Fenékpuszta
Várják az önkénteseket
Bővül és megújul a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Repatriáló Állomás. A keszthelyi önkormányzattól és magánszemélyektől kapott támogatásból a röpdéket fejlesztik és új épületeket emelnek. A pénz az alapanyagra és a munkák egy részére volt elég, ezért most önkéntesek segítségét várják az állomáson.

Az egyik faház már elkészült, most a szomszédos  épület alapját kavicsozzák az állomáson dolgozó gyakornokok. A Georgikonon tanuló leendő természetvédelmi mérnökök több hétig vannak itt, elsősorban a madarakkal kell foglalkozniuk, de az építkezésbe is besegítenek. Simonyai Tamás szerint elkél a segítség, mert kevesen vannak.

Az állomást 1985-ben hozta létre a Magyar Madártani Egyesület Zala megyei helyi csoportja. Azóta nem volt egyszerre, ekkora mértékű építés és felújítás a fenékpusztai vasútállomás mögötti területen. Most 1.650.000 forintból gazdálkodhatnak az építtetők.

A helyi csoport titkára, Darázsi Zsolt elmondta:  „Két fő forrás volt, az egyik Keszthely Város Önkormányzatának a támogatása, a másik pedig magánszemélyek támogatása. Ezek az anyagvásárlásra elegek voltak és részben a szakmunkára. A többi úgymond segédmunka, vagy kevésbé bonyolult szakmunkára keressük azokat az önkénteseket, akik fával már dolgoztak, szöget már vertek be, vagy lapátot láttak, tehát viszonylag egyszerű munkákra   kérjük a segítséget.”

A röpdékre igen ráfér a felújítás. Több eleme már tönkre ment az építménynek. E mellett lakájosabbá szeretnék tenni a röpdéket, hogy a látogatók kevésbé zavarják az itt gyógyuló madarakat. A gólyák, vércsék és más tollasok javarészt autóktól, vagy villanyvezetékektől sérültek meg. A madármentés mellett a nyaranként zajló gyűrűzés a fő feladata az állomásnak. 

„Az elmúlt évek tapasztalatai alapján 5-8 ezer látogató fordul meg itt évente: iskola csoportok, buszos kirándulócsoportok, családok, kerékpárosok. itt a madármentés, különösen a nyári időszakban nagyon látványos, amikor fiókákat nevelünk, valamint beindul a mindennapi gyűrűzés júliustól, a madarak határozása, madarak bemutatása kézbe fogása. Valamint van tanösvényünk és van két kis bemutatótermünk is, ahol a környék állat-, madárvilágát be tudjuk mutatni.”  - sorolta az állomás tevékenységét a madártani egyesület tagja. 

Az önkéntesek a Magyar Madártani Egyesület Zala megyei helyi csoportjánál jelentkezhetnek az alábbi elérhetőségeken: 

Magyar Madártani Egyesület Zala megyei helyi csoportja

Elnök: Benke Szabolcs Telefon: 20/5192-721 E-mail: benkesz7@freemail.hu

Titkár: Darázsi ZsoltTelefon:30/5205-968 E-mail: darazsizsolt@zelkanet.hu

 

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó