+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A közös ének ereje
2016. április 22. péntek 07:21 - Vonyarcvashegy
A közös ének ereje
Ismét felcsendült az énekszó a Vonyarcvashegyi Kórustalálkozón. A 27. alkalommal megrendezett kulturális esemény fővédnöke – már hagyományosan – Balázs Árpád. Az Erkel-, és Magyar Örökség-díjas érdemes művész a rendezvényen kihangsúlyozta, hogy a zenekarban, vagy kórusban való éneklés az egyik legnagyobb közösségformáló tevékenység.

Közös énekkel vette kezdetét a rendezvény. A résztvevő öt kórus és zenekar már hagyományos találkozójának fővédnöke Balázs Árpád. Az Erkel-, és Magyar Örökség-díjas érdemes művész szerint az éneklőkedv megvan, a feltételek viszont nem megfelelőek. Úgy véli, hogy nem csak sportlétesítményekre, hanem koncerttermekre is szükség lenne Kodály országában:

„Ha egy picit kiteljesítenénk és visszahoznánk a már emlegetett Kodály Tanár Úr módszeréből, az ő szisztémáiból valamit, egyről kettőre emelkedne az iskolában az énekóra, nem kellene hetedik órába, vagy nulladik órába énekkari próbát csinálni. Tehát apró dolgokból állna össze, hogy amihez értünk, amit tudunk és amiben tényleg hungaricumok vagyunk.” - nyilatkozta Balázs Árpád. 

A Vonyarcvashegy díszpolgára címmel is kitüntetett Balázs Árpád több műve is felcsendült a kórusok jóvoltából. A Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola két kórussal érkezett. Már a kezdetektől résztvevői ennek a rendezvénynek. Mindig két kórussal – kicsikkel és nagyokkal – érkeznek. Vezetőjük, Holczerné Szabó Ágnes úgy vélekedik, hogy a gyerekek számára minden szempontból jó ez a program.

"Maga a légköre is nagyon jó ennek a találkozónak, az aulának a hangzása önbizalmat ad a gyerekeknek, szárnyal az énekhang ebben a jó akusztikájú teremben, úgyhogy nagyon szeretünk ide járni. Egyébként a tavaszi hangversenyek sorába ez szokott lenni az első, itt debütálnak az új műsorszámaink és természetesen utána még-még beérik a későbbi szereplésekre, de ez mindig olyan jó kis próbatétel.” - vélekedett a zenetanár. 

Hévíz mellett természetesen a házigazda Eötvös Károly Általános Iskola, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, valamint a Zalaszentgróti Deák Ferenc Általános Iskola és a keszthelyi Ranolder is képviseltette magát. Az egyházi iskola C. Tóth Zoltán vezette kórusában énekel és hegedűs kíséretet is ad Deli Gábor, akinek komoly céljai vannak a zenével: „Először még tavaly egy kicsit gondolkodtunk , de idén úgy már megszületett a döntés, hogy majd zenei szakiskolába szeretnék menni. A tanárom is mondta, hogy jól játszok és így született meg ez a döntés.”

A töretlen sikerű kórustalálkozó természetesen jövőre is folytatódik. A vonyarcvashegyi szervezők jövőre a 80. születésnapját ünneplő fővédnöküket, Balázs Árpádot kívánják köszönteni 2017-ben.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Influenza járványról egyelőre nem beszélhetünk, legalábbis környékünkön. Az országban egyre több a beteg.
 
Február 15-én jár le a jelentkezési határidő a szeptemberben induló képzésekre.
 
Ilyen mennyiség után a fürdővárosban a minőségi fejlesztés a cél.
 
A város polgármestere sajtótájékoztató keretében számolt be a költségvetésről.
 
Több napirendi pontról is döntöttek ma a képviselők a rendkívüli testületi ülésen.
 
A komplexumban számos programot kínálnak idén a családoknak, de beruházások is lesznek majd.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó