+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Három generáció
2016. június 15. szerda 12:41 - Gyenesdiás
Három generáció
Kézi csomózású szőnyegekkel, rajzokkal, és dekoratőr munkákkal mutatkozott be Gyenesdiáson Dóczi Erzsébet és családja. A Községházán már régóta várták, hogy kiállítson a keszthelyi alkotó, hiszen az ő nevéhez fűződik a helyi szövő- és népi kismesterségek szakkör elindítása. Dóczi Erzsébet nem akart önálló kiállítást, ezért lányát és unokáját kérte fel, hogy mutassák meg ők rajz és dekoratőrmunkáikat.

„Ez nagyon lassan megy. Naponta úgy két órát tudom csinálni és az általában két sor, vagy három sor.” - magyarázza szövőszéke mellett Dóczi Erzsébet. Egy 10x10 centiméteres területen akár 800 csomó is lehet. Az aprólékos munka nagy türelmet kíván. A teljes szőnyeg elkészítése legalább fél évet vesz igénybe. Dóczi Erzsébet már gyermekkorában örökölte a kézimunkák iránti vonzalmát. A szövés és fonás után, a nyugdíjas éveiben kezdett bele a sokkal időigényesebb kézi csomózású szőnyegek készítésébe. 

„Eleinte régi szőnyegeket tanulmányoztam és azok alapján próbáltam – nem teljesen  - lemásolni, de az ötleteket arról vettem. Később önállóan terveztem a munkáimat és természetesen az irodalmat tanulmányozva nem csak a képekről, hanem a szöveges részeket is. Egyre jobban megtetszett és ennyi munkám lett.” - meséli az alkotó, akinek az elmúlt tíz év alatt pontosan 12 darab kézi csomózású szőnyege készült el. A népi motívumokkal is díszített szőnyegek bemutatására már rég felkérték Dóczi Erzsébetet. Ő azonban társas kiállítást szeretett volna. Hosszas gondolkodás után merült fel, hogy lánya rajzait és unokája dekoratőr munkáit is a közönség elé tárják. A portrék egy hétvégi jobb agyféltekés rajztanfolyam óta készülnek a keszthelyi nyelvtanár otthonában.  

„Tulajdonképpen a szürke téli estéken születtek nagyjából ezek a rajzok és rájöttem arra és ajánlom mindenkinek ezt a módszert, ha bármi gondja van, hiányzik neki valaki, agyal, gondolkodik, akkor inkább vezesse le valami kreatív tevékenységen, mert azt hiszem sokkal jobbat tesz magának és a közönségének is.” - nyilatkozta Tóth Adél. 

A kiállításba a dekoratőr unoka, Clausen Eszter mellett testvére, Christian is bekapcsolódott egy különleges hangszerrel, a tank-drummal. A tárlatot megnyitó Balázsy Mária szerint az anyai szeretet és a családi kötelék húzódik a kiállítás mögött. Örömmel ajánlotta a jelenlévők figyelmébe mind a három generáció munkáit, melyek június 28-ig láthatóak a gyenesdiási Községházán. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus