+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Dolgos vakáció
2016. június 21. kedd 16:35 - Keszthely
Dolgos vakáció
Diákok dolgoznak a Balaton-parti büfékben és strandokon, az iskolai és végével ugyanis sok tanuló szívesen vállal munkát a tó körül. A NAV felhívja a figyelmet arra, a legtöbben nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó munkajogi szabályokkal, holott ezek elérhetők a NAV honlapján, de a kirendeltségek is szívesen válaszolnak a diákok kérdéseire.

Munkával kezdődik a nyári szünet első napja sokak számára a Balaton parton. A középiskolás és egyetemista diákok szívesen vállalnak munkát a nyári szezon alatt a parti büfékben vagy a strandok pénztáraiban. A tanulók általában jegyellenőri feladatokat látnak itt el, de ők mérik a víz hőmérsékletét, és ők tartják rendben a pénztár környékét is. A NAV felhívja a figyelmet a jogszabályok betartására, és hangsúlyozza hogy a diákok mindig ellenőrizzék a munkáltatót, ugyanis adóhátralékos, felfüggesztett, vagy a munkavállalót be nem jelentő cégnél kockázatos munkába állni.

„A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit az adóhatóságnál lehet igényelni a 16T34-es jelű nyomtatványon. Ez a nyomtatvány letölthető az adóhatóság honlapjáról, vagy beszerezhető az ügyfélszolgálatokon. Az adókártya igénylése első esetben mindig ingyenes.” - tájékoztatott Joó Hilda a NAV Zala Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense.

A diákok nagy része iskolaszövetkezeteken keresztül vállal munkát, ez több szempontból is előnyös lehet. Egyrészt a diákmunka szövetkezetek csak megbízható munkáltatókhoz közvetítenek tanulókat, másrészt pedig a szervezeten keresztül vállalt munka után kapott bért csak a 15%-os személyi jövedelemadó terheli, a munkavállalónak ilyen esetben nincs járulékfizetési kötelezettsége.            

„Jelen pillanatban 200 felett van azoknak a diákoknak a száma, akik beiratkoztak hozzánk, ezen kívül pedig nagyjából egy ilyen 150 fő az, aki jelezte már, hogy szeretne dolgozni a nyári időszakban. Egyébként mi azt látjuk, hogy most a nyári szezonban, főleg amiatt, hogy a Balaton-parton nagyon-nagyon nehéz találni munkaerőt, így rengetegen szeretnék igénybe venni ezt a szolgáltatást. Én úgy látom, hogy az elkövetkezendő időszakban nagyjából egy ilyen 800 fő foglalkoztatására lesz lehetőség.”  - mondta Pongrácz Tamás, a Meló-Diák Keszthely kirendeltségvezetője.

A diákok sok esetben nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó munkajogi szabályokkal, de mind a NAV, mind pedig az iskolaszövetkezetek szívesen állnak a dolgozni akaró fiatalok rendelkezésére.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus