+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szörp, lekvár, cefre
2016. július 14. csütörtök 16:52 - Keszthely, Rezi
Szörp, lekvár, cefre
Régi mondás, hogy amiből lekvárt, vagy szörpöt lehet főzni, abból bizony pálinkát is. Mindezen készítményekhez, most értek meg a legjobb hazai gyümölcsök. Nem csak a kertekben, hanem például a Városi Piacon is nagy a kínálat a barackokból és más bogyós gyümölcsökből. De feldolgozott formában is lehet vásárolni a finomságokat.

Nagy a nyüzsgés szerdánként a Városi Piacon. Ilyenkor a legnagyobb a kínálat és a kereslet is. Helybeliek és az itt nyaralók is felkeresik a standokat. Ha nem is konkrét vásárlási szándékkal érkezik valaki, mindig találni valami szemrevalót a kosárba.

„Mindig rátalál valamire az ember, amit éppen nem akar megvenni, de kikönyörgi magát az áru, hogy engem, engem. Most ezt nem tapasztalják a férfiak, ez nagyon érdekes, régi barátnők is ugyanúgy beszélik, a piacnak van egy varázsa.” - nyilatkozta Pozsgai Mária, aki Budapestről érkezett pihenni Hévízre, de a piacot nem akarta itt se kihagyni. 

A gyümölcsök közül most a barackféléknek van nagy szezonja. A sárgabarackot – minőségtől függően – 5-600 forintos kilónkénti árért kínálják, az őszibarack átlagosan 400 forintba kerül. A zöldségekből most érdemes lecsót, vagy savanyúságot készíteni. A paprika és az uborka kilója is 2-300 forintba kerül.

Bedő Istvánné Tapolcáról hozta el házi készítésű lekvárjait, szörpjeit, savanyúságait. Az őstermelő süteményeket és házi tojást is kínál. Azt mondja, hogy a vásárlói egyszerűen meggyőződhetnek arról, miben jobb a portékája a hipermarketeknél: „Megkóstolják és meglátják, hogy a kettő között mi a különbség. Hogy nem tartósítószerekkel, meg zselatinokkal van tele, hanem gyümölccsel. Már ma is volt olyan, aki öt üveggel vett, mert annyira ízlik neki.”  

Jó szörpöt nem csak a piacon lehet kapni. Budai László javarészt saját termesztésű gyümölcsből készíti a szörpöket, a többi alapanyagot, mint például a bodzavirágot, vagy a csipkebogyót, pedig családjával gyűjti.A rezi kistermelő szerint az egyszerűségében rejlik Rézi Néni Szörpjeinek a titka, melyet környékbeli vendéglátóhelyeken és üzletekben is lehet kapni.

„Mi nem adunk hozzá semmilyen adalékanyagot, se tartósítószert, se színezéket. Azt szoktam mondani, hogy a mi titkunk az, hogy nincs titkunk. A legeslegegyszerűbben gyártjuk a szörpöket, csak a gyümölcs, cukor és a víz, semmi más adalékanyag nincs benne.” - árulta el a kistermelő.

Régi mondás, hogy amiből lekvárt, vagy szörpöt lehet főzni, abból bizony pálinkát is. Szántó András jelen esetben faeperből készült cefréjét forgatja. A keszthelyi pálinkász még díszalmából, ringlóból, sárgabarackból, körtéből és sok más családjánál termett gyümölcsből készít előbb cefrét, majd pálinkát.  

„Alapjában véve kiváló minőségű gyümölcsből kell cefrét készíteni, nem kerülhet bele se a penészes, se a barna gyümölcsrész, tehát első osztályú gyümölcsből lehet jó pálinkát készíteni. Ez azt jelenti, hogy akár 10-20 kilogramm gyümölcs is kell ahhoz, hogy egy jó pálinkánk legyen, például egy málna pálinkához legalább 20 kilogramm gyümölcs kell, hogy 1 liter pálinka készüljön.” - mondja az okleveles pálinkász. 

Idén, január elsejétől kötelező bejelenteni a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál a főzést. E nélkül nem szabad elkezdeni a műveletet. Csak saját termésű gyümölcsöt lehet feldolgozni, melyhez legalább 5 literhez szóló párlatjegyet kell vásárolni, melynek ára 3.500 forint.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus