+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / I. Páhoki Alkotótábor
2016. július 27. szerda 09:46 - Alsópáhok
I. Páhoki Alkotótábor
8 művész közel 50 alkotása mutatkozott be Alsópáhokon, az első Páhoki Alkotótábor záró kiállításán. A klasszikus olajfestményektől az egészen modern síkplasztikáig, az alkotók a festészet széles tárházát vonultatták fel. A művésztelep hagyományteremtő szándékkal indult, a szervezők remélik, a jövőben is szívesen érkeznek ide a művészek.

Különleges síkplasztikák, akvarell és olajképek is készültek az első alkalommal megrendezett Páhoki Alktotótáborban. A tematikus hétre az ország minden pontjáról érkeztek a művészek, akik egymást inspirálva, egymástól tanulva alkottak. A műveket a zalai táj és a természet közelsége inspirálta.     

„Egy olyan csodálatos tájegységen vagyunk, ami mindenképpen különleges, ahol a vízközelség, az erdők, a falukép, a világhíres Hévízi tó, a Keszthelyi medence, a Keszthelyi öböl, ezek mind olyan lehetőségeket adnak itt az alkotóknak, hogy rengeteg téma, rengeteg festenivaló, rengeteg elmélyülnivaló. Talán ez az öt nap nem is volt elég erre.” - mesélte Bánkuti Emese, festőművész.

A naturalista és realista képek mellett absztrakt alkotások is születtek, és különleges technikákat is alkalmaztak a művészek. Faágak és kérgek segítségével készültek síkplasztikák, de olyan kép is van, amely pasztellkrétával készült a legfinomabb smirglipapírra. A tábor ötlete az ország számos pontján sikerrel működő művésztelepek alapján született meg.

„Miután a polgármester úr látta, hogy az oszkói most már a negyedik lesz, a vasvári a harmadik, milyen jól sikerült, és milyen érdeklődést keltett a lakosság körében, és a hírneve is, hogy növekedett, azt mondták, hogy ők is meg tudnák ezt szervezni. Ügyesen megteremtve a feltételeket, kérték, hogy hívjak meg művészeket, megadva a keretet, és én különböző olyan kollégákat, akiket már más táborokból ismertem, a munkája, az emberiessége, a közösségi életbe való beilleszkedése megfelelt, azokat hívtam meg.” - tájékoztatott Nádler László, a tábor egyik művészeti vezetőüje.

A tábornak nem volt kiemelt tematikája, a cél az volt, hogy a művészek tanuljanak egymástól, egymás művészetéből. A délelőttök az alkotás jegyében teltek, délután pedig az elkészült műveket véleményezték, és egymást segítették az alkotók. Az egy hetes tábort lezáró kiállítást Pelcz István nyitotta meg.

„Az ilyen táboroknak általában a kölcsönhatás a lényege. Az, hogy az alkotó nem magára van hagyva, hanem ide is kukkanthat, oda is kukkanthat a nélkül, hogy plágiumot követne el. Van, amikor együtt dolgoznak, belehúznak a másiknak a rajzába, tehát a csoportos élmény igenis ebben az individuális munkában, mint a festészet, itt is megélhető. A csoportos munka nagyon sokat segít a személyiség és a művész fejlődésében.” - emelte ki Pelcz István, a kiállítás megnyitója.

Az I. Páhoki Alkotótáborban született alkotások egy részét szeptemberig tekinthetik meg az érdeklődök a település művelődési házának nagytermében.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus