+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújulhat és kibővülhet a Balatoni Bringakör
2016. augusztus 8. hétfő 14:51 - Budapest/Balaton
Megújulhat és kibővülhet a Balatoni Bringakör
Mintegy 30 milliárd forint értékű kerékpárút fejlesztésről döntött a kormány múlt héten. Ezt Révész Máriusz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa jelentette be. Mint az MTI megírta, a turisztikai szempontból legfontosabb útvonalak fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítették. A szükséges pénzeket uniós és hazai források biztosítják, és többségük 2018-ra megvalósulhat.

Ha a tervezett fejlesztések megvalósulnak, két év múlva már a Kis-Balaton is becsatlakozik a tó körüli kerékpárhálózatba. A Balatont a Kis-Balatonnal összekötő kerékpárút megépítése mellett a terv része a Tisza-tó körüli hiányzó szakaszok, az Eurovelo 6 útvonal Rajka-Dömös, Szentendre-Budapest, Dunakeszi-Budapest, Budapest-Érd-Százhalombatta, a Budapest-Balaton szakasz, valamint a Balatoni bringakör komplex fejlesztése is.

A tó körüli legelső nyomvonalak még a ’90-es években kezdtek épülni, de a több mint 200 km-es teljes kör is elmúlt már 10 éves. Sok helyen a gyökerek tönkretették már a burkolatot, az út menti növényzet kezdte egyre jobban leszűkíteni a keresztmetszetet, a településeken belüli szakaszok egy része a gépjármű- és gyalogosforgalommal közös úton halad, tehát bőven megérett a hálózat egy ilyen nagy ívű és komplex fejlesztésre.

További probléma, hogy a megépült hálózat önkormányzati fenntartása mindeddig megoldatlan volt. Előkészítés alatt van azonban az a döntés, hogy a Magyar Közút vegye át a bicikliutak működtetését és fenntartását. A Közlekedési Koordinációs Központ már kidolgozott javaslata szerint a kerékpárforgalmi hálózat országos, regionális jelentőségű szakaszait, illetve az első és másodrendű főutakkal párhuzamos külterületi szakaszokat is a közút látná el, amihez költségvetési forrást is kell biztosítani. Ez megszüntetné a jelenlegi karbantartási, működtetési problémákat és tisztázná a hatásköröket. A tervek véglegesítése előtt a legfontosabb kerékpáros szakmai és civil szervezetekkel még egyeztet a szaktárca.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus