+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / In memoriam Károly Gyula
2016. szeptember 26. hétfő 16:49 - Keszthely
In memoriam Károly Gyula
Korának egyik legjobb templomfestője és kiváló portréfestő volt a keszthelyi Károly Gyula. Az 1910-ben született művész mély vallásossága miatt sosem ismerte el a művészetkritika. E célból tisztelgett munkássága előtt a Művészek Szabad Alkotóközössége. A cserszegtomaji művésztelep alkotásai mellett a család és magángyűjtők jóvoltából összegyűjtött Károly Gyula képekből nyílt kiállítás a Balatoni Múzeumban.

A római iskola klasszikus stílusában alkotta meg festményeit Károly Gyula. A keszthelyi művész öt évig élt a fővárosban, ahol kifejezetten keresett portréfestő volt. Művészetét mégsem ismerték el és nem is jegyeztek, a festő mélyen ihletett vallásossága miatt. Károly Gyula kezdetben novíciusnak is jelentkezett a premontreiekhez, később pedig a karmelitákhoz, ahová nem vették fel, mert a rend tagjai úgy gondolták, hogy inkább a művészettel gazdagítsa a világot. Erről Petánovics Katalin, nyugalmazott néprajzkutató beszélt, aki jól ismerte a Károly családot, hiszen nyolc évig lakott náluk albérletben.

„Én úgy gondolom, hogy ez nagyon jó döntés volt a részükről, mert tulajdonképpen Károly Gyula a magánéletében, a renden kívül is úgy élt mint egy szerzetes. Minden nap hétkor elment a szentmisére, hazajött, megreggelizett, vette az ecsetjeit, a palettáját és dolgozott, hatalmas fegyelemmel, szeretettel és munkakedvvel.” - vélekedett Petánovics Katalin.

Károly Gyula munkásságának meghatározó eleme volt a templomok fal- és oltárképeinek készítése és restaurálása. Többek közt Jásdon csodálhatóak meg alkotásai. Itt és más templomokban is belefestette a helyi embereket, ruházatukat, vagy a tájat a templomképekbe. A térségben Cserszegtomajon, Zalaváron, Zalakaroson, és Garaboncon díszítik munkái az ottani templomokat.

Ezen életpálya előtt tisztelgett idén a Művészek Szabad Alkotóközössége. A Takács Ferdinánd és felesége, Szencz Lívia otthonában zajló cserszegtomaji művésztelep célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet az 1989-es haláláig Keszthelyen élő művészre.A kiállítást megnyitó Kostyál László kiemelte, hogy ahány művész annyiféle módon dolgozták fel Károly Gyula munkásságát.  

„Van aki a tájképeinek a hangulatát ragadta meg, van aki számára az ő hite volt az, ami mélyen megihlette és ezt próbálta meg visszaadni, de olyan is volt, aki absztrakt kompozícióba próbálta az ő mindig konzervatív, klasszikus jellegű figurális fölfogását transzponálni.” - nyilatkozta a művészettörténész. 

A kiállítás megnyitón Havasi Bálint a Balatoni Múzeum igazgatója elmondta, hogy életében nem volt saját kiállítása Károly Gyulának. Halála után előbb 1995-ben, majd pedig most 2016-ban láthatja munkáit a közönség a Balatoni Múzeumban.A tárlat december 3-ig látogatható.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus