+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szent Márton tiszteletére
2016. október 17. hétfő 16:08 - Keszthely
Szent Márton tiszteletére
Felavatták az egykoron a kastély előkertjében álló Szent Márton templom helyén álló emlékkövet. A vasárnapi ünnepségre, a szentmisékre és a körmenetre az 1700 éve, Savariaban született püspök ereklyéje jelenlétében került sor. Az évforduló kapcsán meghirdetett emlékév keretében a Keszthelyi Városvédő Egyesület szeptember óta számos programmal készült, ennek része volt az ereklye ide hozatala és az avatás is.

Szent Márton ereklyéjével vonultak be ministránsok és papok az ünnepi szentmisére. Az ereklye Szombathelyről érkezett Keszthelyre. A Savariaban született, püspökké lett katona ujjcsontját őrző ezüstfoglalatot Schauermann János plébános hozta el a városba. A reggeli misére zsúfolásig megtelt a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom. Elsősorban a nagy számban megjelent gyermekeknek mutatták be az istentiszteletet. Több keszthelyi iskola diákja hallgatta meg Schauermann János prédikációját. A szombathelyi plébános a templomban kihelyezett képről beszélt, melyen a katona Szent Márton lehajol a koldushoz és megosztja vele köpenyét. A főcelebráns a gyerekeket is bevonta a prédikációba:

„Valaki hozzánk is lehajolt, hozzánk emberekhez és egészen közel jött hozzánk. Ki volt az aki lehajolt hozzánk, emberekhez? – Isten! – Isten! – Pontosan, a Jóisten, mert kit küldött el hozzánk? – a Fiát, Jézust! – Ez az, az Úrjézust küldte el hozzánk. Lehajolt hozzánk a Jósisten az Úrjézus Krisztusban, egészen közel jött hozzánk, mert testvérünkké lett. Ezt nevezzük úgy, hogy irgalom!”  - hangzott a vasárnapi misén. 

A szentmise végeztével körmenetre indultak a Szent Márton ereklyével. A hermát cserkészek vitték ki a templomból, az ünneplők a Fő téren és Sétáló utcán keresztül indultak el a kastély irányába. A tömeg méretét jól jelzi, hogy amíg az elől haladó ereklye elérte a Fejér György utcát, addig a menet vége még a Fő téren volt. A Szent Márton emlékévben az ereklye nagy utat jár be, a Szombathelyi Egyházmegyén belül és kívül rengeteg településen imádkozhattak a jelenlétében a hívek. A körmenet a kastély előkertjéhez vonult, ahol hat évszázadon át 1880-ig állt a Szent Márton templom. 2012 tavaszán civil kezdeményezésre ültettek egy kislevelű hársfát ide, most pedig emlékkő is jelzi a templom helyét.

Az emlékkövet a Keszthelyi Városvédő Egyesület kezdeményezésére állították. A civil szervezet célja az volt, hogy ezzel is lökést adjanak a város fejlődésében.

„Azok a szándékok, amik Keszthely Városában elindulnak, azok kapcsolódjanak össze és egy felvirágozó, fellendülő irányt mutasson, mint annak idején a Festeticsek idejében is volt egy ilyen fellendülés. Ez a város megérdemli, olyan adottságokkal rendelkezik, amiket jó lenne kihasználni, és ha ebben egy kicsit is tud segíteni az emlékhely, akkor legyen így.” - nyilatkozta Rácz Tamásné Páldy Eszter.

A Keszthelyi Városvédő Egyesület szeptember óta szervez programokat Szent Márton emlékévében. A városban november 23-ig előadásokra, koncertekre és konferenciára várják az érdeklődőket.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus