+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Idősbarát település
2016. október 17. hétfő 16:17 - Cserszegtomaj
Idősbarát település
Jól működő étkeztetési rendszer, az egymásra figyelés, jó rendezvények – többek közt ezekért érdemelte ki „Az év Zalai Idősbarát Önkormányzata” díjat Cserszegtomaj. A Zala Megyei Közgyűlés elismerését a vasárnapi Idősek Napján vehette át a településvezetés. Cserszegtomaj mellett Újudvar is részesült ebben a címben. A szépkorúaknak koncerttel, műsorral és vendéglátással kedveskedtek az ünnepség alkalmával.

A legfiatalabb generáció műsora köszöntötte a legidősebbeket a cserszegtomaji ünnepségen. A helyi óvoda Pillangó és Süni csoportja táncokkal, mondókákkal lépett a tornacsarnok színpadjára. Több mint háromszáz 63 év feletti cserszegtomajit hívott meg a település az Idősek Napjára. A szépkorúak úgy érzik, törődnek velük, sok szórakozási lehetőségük van a községben.

„Ha csak tudunk, eljövünk, itt van a párom is. Most is mondta: te, Mama nejünk el!  Hát menjünk el – mondom – nézzünk széjjel egy kicsit, meg az a kis kikapcsolódás nagyon jó. Ezt tudom mondani, nagyon szeretek itt lakni.” - mesélte az ünnepségen résztvevő Kovács Lajosné. 

„A kötelező feladatokon túl mit tesz egy önkormányzat az idősekért?” Ez a lényege az idősbarát település címnek - mondta el az azt odaítélő megyegyűlés alelnöke. Pácsonyi Imre kihangsúlyozta, hogy az önkormányzatoknak pályáznia lehet erre a címre, melyet a megyegyűlés és az Idősügyi Tanács bírál el. 

„A településeknek jogszabályban megfogalmazott kötelessége az idősek ellátása, gondoljunk akár a falugondnoki szolgálatra, vagy akár a szociális alapellátás bizonyos elemeire. Természetesen attól lesz valaki tényleg idősbarát önkormányzat, ha ezeken a kötelező feladatokon túl a figyelmével, az odafordulásával, vagy egyáltalán a rendeletalkotásnak a településfejlesztésnek bármilyen teendőjével tekintettel és figyelemmel van az idősekre.”  - nyilatkozta az alelnök, aki egyben a Megyei Idősügyi Tanács elnöke is.

Cserszegtomaj és a Nagykanizsai járásban fekvő Újudvar megfelelt a pályázatban foglaltaknak. Ezért ez a két település vehette át „Az év Zalai Idősbarát Önkormányzata” díjat. A címet évente ítéli oda a megyei önkormányzat. Cserszegtomaj polgármestere nagyon büszke, hogy elismerték az idősekért végzett munkájukat.

„Nem tudom titkolni a büszkeséget, de igazából ez az eredmény mindnyájunké, tehát ebbe nagyon sokan benne vannak, akik az Idősbarát Önkormányzat cím tartalmáért, annak elnyeréséért dolgoztak, azok nagyon sokan benne vannak, benne van a falu vezetése éppúgy mint a klubok, civilszervezetek, és tényleg a falu egész lakossága. Nem csináltunk mást, mint amit az idősektől tanultunk, azt adtuk vissza.” - mondta büszkén a településvezető. 

A legidősebb helyieket külön köszöntötték az ünnepségen. A 96 éves Pátkai Lajosné és a 88 esztendős Hirsch Márton volt a rendezvény két legkorosabb résztvevője.

Sztárfellépővel is kedveskedtek az időseknek. Aradszky László műsorában régi dalok, a táncdalfesztiválok slágerei szórakoztatták a közönséget, majd estebéddel is szolgáltak a helyi nyugdíjasoknak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus