Keszthely a szőlőnemesítés fellegvára - hangzott el „A világ borai és szőlőfajtái” című előadáson. Bakonyi Károly legismertebb, nemesített szőlője a Cserszegi fűszeres, de emellett számos más fajtával is kísérletezett. Fontos a Georgikon szőlőnemesítő tevékenysége is, hiszen számos új hibrid került ki az intézmény falai közül. A VSZK-ban tartott előadáson a magyar borok mellett szó esett a világfajtákról is, ezek közül főleg a franciák járnak az élen. A cabernet franc, a sauvignon blanc vagy a chardonnay hazánkban is nagyon kedvelt borfajták.
„Nagyon örülök, hogy erről a dologról beszélhettem a fiatal szakembergárdának. Nagyon-nagyon fontos az, hogy képben legyünk a borfajtákat illetően, pláne a vendéglátás terén, mert nagyon sok új szőlőfajta van, és egyre nagyobb szakmai kihívások vannak egy étteremben. A vendégek is eléggé képzettek, olvasottak, tapasztaltak és ilyen vájtfülűeknek mondom az olyan vendéget, aki nagyon sokat tud a borokról. Egyre több ilyen vendég van, és nagyon sokan szeretnek különlegességekkel találkozni, mind ételekben is, mind italokban. A különleges ételek tárháza nagyon fejlődik, úgyhogy a borokat is ehhez kell igazítanunk.” - mondta Pampetrics György.
Hazánk egészen a Monarchia koráig a vezető bortermelő országok közé tartozott, és a mai napig számos pincészet büszkélkedhet rangos nemzetközi elismerésekkel – emelte ki Pampetrics György. Az iskola diákjai lelkesen hallgatták az előadást, hiszen egy jó pincérnek fontos, hogy egy étkezéshez a megfelelő bort tudja ajánlani a vendégnek.
„Az előadás rendben volt, nagyon-nagyon tartalmas volt, nagyon sok új információt kaptunk, nagyon sok új szőlőfajtát ismertetett meg az úr velünk. Nagyon fontosnak találtam ezt a dolgot, ugyanis jómaga és társaim vendéglátásban dolgozunk, és nagyon sokszor van az, hogy a vendégnek egy jó bort kell tudni ajánlani éppen egy adott ételhez vagy egy adott fogáshoz.” - tájékoztatott az iskola egyik tanulója, Domokos Szabolcs.
A Gasztronómia hírességei előadássorozat keretein belül megvalósuló rendhagyó tanórák célja az érdeklődés felkeltése, és a szakma iránti motiváció. Az előadások során a diákok kiegészíthetik a tanórán hallottakat, így nagyobb kitekintést nyerhetnek az aktuális trendekre vonatkozóan. A programsorozat következő előadásán a Georgikonon induló új borászati képzésekről beszél majd Dr. Hermann Tamás tanársegéd december 6-án.
Regman Karola - Keszthelyi TV