+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Borokkal a világ körül
2016. október 26. szerda 16:09 - Keszthely
Borokkal a világ körül
A hazai borvidékekről és borfajtákról, valamint az ismert világfajtákról is szó esett hétfőn a VSZK Gasztronómia hírességei című programsorozatának harmadik előadásán. Pampetrics György borkereskedő hangsúlyozta, ma egyre több a borértő vendég az éttermekben, ezért fontos, hogy a leendő vendéglátóipari szakemberek széleskörű szőlő- és borismerettel rendelkezzenek.

Keszthely a szőlőnemesítés fellegvára - hangzott el „A világ borai és szőlőfajtái” című előadáson. Bakonyi Károly legismertebb, nemesített szőlője a Cserszegi fűszeres, de emellett számos más fajtával is kísérletezett. Fontos a Georgikon szőlőnemesítő tevékenysége is, hiszen számos új hibrid került ki az intézmény falai közül. A VSZK-ban tartott előadáson a magyar borok mellett szó esett a világfajtákról is, ezek közül főleg a franciák járnak az élen. A cabernet franc, a sauvignon blanc vagy a chardonnay hazánkban is nagyon kedvelt borfajták.    

„Nagyon örülök, hogy erről a dologról beszélhettem a fiatal szakembergárdának. Nagyon-nagyon fontos az, hogy képben legyünk a borfajtákat illetően, pláne a vendéglátás terén, mert nagyon sok új szőlőfajta van, és egyre nagyobb szakmai kihívások vannak egy étteremben. A vendégek is eléggé képzettek, olvasottak, tapasztaltak és ilyen vájtfülűeknek mondom az olyan vendéget, aki nagyon sokat tud a borokról. Egyre több ilyen vendég van, és nagyon sokan szeretnek különlegességekkel találkozni, mind ételekben is, mind italokban. A különleges ételek tárháza nagyon fejlődik, úgyhogy a borokat is ehhez kell igazítanunk.” - mondta Pampetrics György.

Hazánk egészen a Monarchia koráig a vezető bortermelő országok közé tartozott, és a mai napig számos pincészet büszkélkedhet rangos nemzetközi elismerésekkel – emelte ki Pampetrics György. Az iskola diákjai lelkesen hallgatták az előadást, hiszen egy jó pincérnek fontos, hogy egy étkezéshez a megfelelő bort tudja ajánlani a vendégnek.    

„Az előadás rendben volt, nagyon-nagyon tartalmas volt, nagyon sok új információt kaptunk, nagyon sok új szőlőfajtát ismertetett meg az úr velünk. Nagyon fontosnak találtam ezt a dolgot, ugyanis jómaga és társaim vendéglátásban dolgozunk, és nagyon sokszor van az, hogy a vendégnek egy jó bort kell tudni ajánlani éppen egy adott ételhez vagy egy adott fogáshoz.” - tájékoztatott az iskola egyik tanulója, Domokos Szabolcs.

A Gasztronómia hírességei előadássorozat keretein belül megvalósuló rendhagyó tanórák célja az érdeklődés felkeltése, és a szakma iránti motiváció. Az előadások során a diákok kiegészíthetik a tanórán hallottakat, így nagyobb kitekintést nyerhetnek az aktuális trendekre vonatkozóan. A programsorozat következő előadásán a Georgikonon induló új borászati képzésekről beszél majd Dr. Hermann Tamás tanársegéd december 6-án.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus