+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A horgászok egyik kedvencét telepítették
2016. november 16. szerda 16:50 - Keszthely
A horgászok egyik kedvencét telepítették
Tizenegy mázsa süllőt telepítettek tegnap a Balaton nyugati medencéjébe. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Badacsonyban, Szigligeten és Keszthelyen engedte a tóba a horgászok által leginkább kedvelt ragadozó halat. A társaságnak meghatározott telepítési kötelezettsége van. A süllőt várhatóan novemberre, a másik kedvelt halfajt, a pontyot pedig decemberre teljesítik.

Korukhoz képest jól fejlettek süllőkkel érkezett a teherautó a keszthelyi halásztelepre. A halak királyának is nevezik ezt a ragadozót, melyből évente 6000 kilogrammot kell telepítenie a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-nek. A tógazdaságokban idén nyáron kikelt példányok jóval fejlettebbek balatoni társaiknál.

„Itt ugye jóval gyengébb a táplálékellátottság, főleg a planktonikus. Emiatt jelentősen al vannak maradva a balatoni süllők ezekhez képest, amik tógazdaságban nevelkednek, átlagosan fele akkorák csak. Ezeknek a tógazdaságban nevelt halaknak sokkal nagyobb az esélyük a túlélésre, illetve jobb a megmaradásuk.” - magyarázza a tógazdaságban nevelt halak előnyét Nagy Gábor, horgászati ágazatvezető.

A süllőknek 35 centiméteres hosszúságot kell elérniük, hogy kifoghatóak legyenek, ehhez egy-két évre van szükségük. Kedden Keszthelyen, Badacsonyban, Szigligeten, szerdán Balatonszemesen és Balatonlellén mintegy 24-25 mázsa süllőt engedtek a tóba. Ebből a halfajból várhatóan novemberre, míg pontyból decemberre érik el a telepítési kötelezettséget. Sőt, utóbbiból várhatóan túl is teljesítik a 300 tonnás kvótát. A telepítések célja a horgászok kiszolgálása. Szári Zsolt, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy a kereskedelmi halászat 2013-as felfüggesztése óta egyértelmű fellendülés tapasztalható a balatoni horgászatban.

„Mi ezt elsősorban az értékesített jegyeknek a fogyásából tudjuk konstatálni, hogy igen, jelentősen megemelkedett a horgászlétszám. Ebben az évben már több mint 70 ezer horgász látogatott el hozzánk és váltott területi engedélyt.” - nyilatkozta a vezérigazgató. 

A mostanáig értékesített jegyek száma már most meghaladja a 2013-as és 2014-es teljes évi eladást. A telepítések minden alkalommal helyi horgászok jelenlétében zajlanak. A helyszínekről, mennyiségekről és időpontokról folyamatosan közöl információkat honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus