+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Alázat és élethosszig tartó tanulás
2016. december 7. szerda 12:49 - Keszthely
Alázat és élethosszig tartó tanulás
Alázat, tudás és a szakma szeretete. Ez a három tulajdonság kulcsfontosságú a vendéglátásban – hangzott el hétfőn a VSZK-ban tartott kerekasztal beszélgetésen. A meghívott, vezető pozícióban dolgozó vendégek a szakmában rejlő lehetőségeket, és a sikerhez vezető utat vázolták fel az iskola diákjainak. A rendezvény az Európai Szakképzési Hét keretein belül valósult meg.

A vendéglátásban elérhető célokról, és a célokhoz vezető útról beszélgettek a szakma kiemelt képviselői hétfőn a VSZK-ban. A kerekasztal beszélgetésen olyan egykori VSZk-s diákok meséltek az általuk bejárt útról, akik ma neves szállodák vagy szervezetek vezetői. Az előadók az itthon maradás fontosságát hangsúlyozták, ezt több, jelenlegi diák is lényegesnek tartja.                 

„Szerintem azért fontos, hogy a fiatalok itt maradjanak az országunkban, mivel most már nagyon észrevehető, hogy a vendéglátásban dolgozók eléggé hiányosak, mert mindenki elmegy külföldre. Lehet, hogy tapasztalatszerzésből én is munkát fogok vállalni külföldön, de azt mondom, hogy mindenki jöjjön haza, és itthon létesítsünk olyan vendéglátói légkört, ami volt 20 évvel ezelőtt.” - mondta Nagy Roxána, az iskola egyik tanulója.

A meghívottak egyetértettek abban, hogy egy sikeres karrier alapja a jó oktatás és a jó gyakorlati hely. Emellett elengedhetetlen a szakmai alázat és a türelem. A szakmai ranglétrát minden esetben végig kell járni, de lelkiismeretes munkával és kitartással kiemelkedő eredményeket lehet elérni.      

„Véleményem szerint, ami a vendéglátásban nagyon fontos, egy úgynevezett szakmai alázat, a szakma szeretete, mert e nélkül nem megy. Ha nem szeretem a szakmámat, és úgy jövök be, mint akinek a hátát ütik bottal, abból jó nem fog születni. Tehát kell a szakma szeretete, és tanulni kell, nyelveket tanulni, és odafigyelni, és képezni saját magunkat tovább. Odafigyelni a trendekre, mert aki lemarad a vonatról, az a következővel tud csak jönni, vagy már azzal sem.” - tájékoztatott Zámbó Tibor, a NaturMed Hotel Carbona vendéglátás igazgatója.

A diákok azonban nem csak a leendő munkahelyükön érhetnek el sikereket. Számos olyan verseny van, ahol a fiatalok megmutathatják a tehetségüket és a tudásukat. A szakácsolimpiákon és világbajnokságokon a magyar csapatok számos kiemelkedő eredményt értek már el, bár az aranyérem még várat magára. Miklós Beatrix arra bíztatja a fiatalokat, hogy éljenek a versenyek nyújtotta lehetőségekkel.   

„Az EuroSkills, WorldSkills versenyek elsősorban azoknak a fiataloknak a versenyei, ahol korhatárok is vannak, ez a 22-24 év. Ott olyan feladatokat kapnak, amit még az ő korosztályuknak megfelel. Természetesen ahhoz az alapképzéshez egy nagyon magas szintű továbbképzés szükséges, hogy ezen részt tudjanak venni, de megvalósítható magának az iskolai érának a keretein belül.” - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke.

A vezető szakemberek arra is felhívták a figyelmet, ma a fejlett technológiának köszönhetően a fiataloknak sokkal több lehetőségük van, ugyanakkor sokkal jobban oda kell figyelniük a változó trendekre is. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a sikerorientált és kitartó diákok nagyon magasra juthatnak a szakmában.    

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó