+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Veszélyben a Georgikon?
2016. december 28. szerda 14:09 - Keszthely
Veszélyben a Georgikon?
Szakok szűnhetnek meg, és jelentősen csökkenhet a hallgatói létszám a keszthelyi Georgikonon, ha létrejön Gödöllőn az agrár szuperegyetem - állítja Molnár Tibor, a keszthelyi Együtt választókerületi elnöke. A politikus felszólította a város vezetését és Manninger Jenő országgyűlési képviselőt arra, hogy politikai hovatartozás nélkül fogjanak össze és védjék meg a város patinás oktatási intézményének autonómiáját.

Önálló agrártudományi egyetemet hozna létre a kormány az ágazat versenyképességének javítása érdekében. A Magyar Idők írása szerint egy egységes agráregyetem jönne létre Gödöllő központtal. Ennek a részeként működhetne tovább a keszthelyi Georgikon Kar. A készülő előterjesztés szakmai anyaga alapján a kormány megszüntetné a párhuzamos képzéseket és kutatásokat. Az Együtt a kar autonómiájának, képzési struktúrájának és hallgatói létszámának megtartása érdekében emelte fel a szavát.

„A Georgikonnak a létét, legalábbis a mostani formájában való létét veszélyezteti ez a tervezett kormányzati intézkedés. A kormányzati előterjesztésnek az eddig nyilvánosságra került anyaga, ami az országos sajtóban megjelent, az mindenképpen azt vetíti előre, hogy a párhuzamosságoknak a megszűntetésére, felszámolására fog sor kerülni. Jelen esetben ez akár azt is jelentheti, hogy itt Keszthelyen nem indulhat olyan szak, ami Gödöllőn, az ottani szuperegyetemen indulni fog.” - nyilatkozta Molnár Tibor, az Együtt választókerületi elnöke.

Molnár Tibor azt is elmondta, a Georgikon jelentős múlttal is rendelkezik, hiszen ez Európa első agrár felsőoktatási intézménye, emellett Keszthely város identitásának is az egyik alapköve. Éppen ezért a kar bármilyen formájú leépítése azzal is jár, hogy a fiatalság még nagyobb arányban hagyja el a várost, és Keszthelynek a rangja is csökken. Az ellenzéki politikus nyílt levélben hívta fel Manninger Jenő figyelmét a Georgikon megőrzésére.

„Mi az Együttben annyit tudunk tenni, hogy a nyilvánosság erejéhez fordulunk, és az összes létező fórumon kiállunk emellett az ügy mellett, valamint a politikai ellentéteinket félretéve, felszólítjuk a városnak a jelenlegi vezetését és országgyűlési képviselőjét arra, hogy használják fel a lobbierejüket, és próbálják meg a Georgikont megvédeni, megmenteni.” - mondta a politikus.

A témával kapcsolatban megkerestük Manninger Jenő országgyűlési képviselőt, aki a mai napon Budapesten tartózkodik, ezért az alábbi közleményt juttatta el hozzánk:

„Tekintettel arra, hogy a Georgikon Kar jövője térségünk szempontjából fontos kérdés, így nem kívánok pártpolitikai csatát folytatni , s nem kommentelem a stílusából adódóan is politikai blognak tekinthető  hozzám írt levelet. Ugyanakkor természetesen foglalkozom az agrároktatás jövőjét érintő munkaanyagban leírtakkal, képviselőként is folyamatos kapcsolatban voltam az egyetem vezetésével. A nemzeti agrároktatás, így a Georgikon Kar fejlesztéséről további egyeztetések várhatók s ezek után van értelme a kérdésről állást foglalni.” – olvasható a közleményben.

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus