+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Évzáró közgyűlést tartott a Da Bibere Zalai Borlovagrend
2018. december 18. kedd 13:10 - Keszthely
Évzáró közgyűlést tartott a Da Bibere Zalai Borlovagrend
Új tagokkal bővült a Da Bibere Zalai Borlovagrend. Szombaton tartotta közgyűlését a Festetics kastélyban a megye szőlész-borász társadalmát tömörítő rend. A rendezvényen elhangzott, hogy a borászok egy különleges évet zárhatnak. A közgyűlésen kiderült, hogy a közelgő jubileumára egy évkönyvet kíván kiadni a borlovagrend.

A közgyűlés határozatképességének megállapítását követően az ország legnagyobb területű borrendjének tagjai néma felállással tisztelegtek azok előtt akik már nem lehetnek közöttük.  A 2000-ben alapított borrend, célul tűzte ki a zalai borvidék  szőlő és borkultúrájának ápolását és a zalai borok népszerűsítését. Évente több rendezvényen, kulturális ünnepségeken vesznek részt és a borversenyek zsűrijének is állandó tagjai. Az éves munkát és a borászok évét Brazsil József nagymester értékelte.

"A borászok szemével egy nagyon különleges évet zártunk, hiszen kicsit megkésve jött a tavasz, majd azt követően a korai nyár és a szőlőt ez nagyon helyzetbe hozta. Gyorsan fejlődött, a csapadék is megvolt hozzá, aztán a fürtök is gyorsan nőttek, az érés is hamar bekövetkezett. Még az idősebb emberek sem nagyon emlékeznek ilyen évre, és mellette rekord termés lett."- mondta Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere.

Brazsl József elmondta továbbá, hogy a 2020-ban, fennállásának 20. évére a Da Bibere Borlovagrend egy évkönyvet szeretne kiadni, annak a gyűjtő munkáit már jövő év elején megkezdik. A zalai borászokat köszöntötte Koczor Kálmán a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere, valamint a társ borrendek képviselői. A beszámolót követően szakmai előadást hallhattak a borászok. Nyitrayné Dr Sárdi Diána Ágnes a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, az Országos Borminősítő Bizottság elnöke a kénezés hatásairól, jelentőségéről beszélt. A jelenlévők gyakorlati kérdésekre kaptak választ a szakembertől. Az ünnepi közgyűlés kiemelt eseménye volt az új tagok felvétele. A  három jelöltnek az ajánlás után ki kellett állni a borfelismerő próbát. Azt követően került sor az avatásra és a fogadalomtételre. 2018-ban Rónai Gyuláné  borász Lentiből, Horváth Szabolcs borász és Papp Gábor informatikus mérnök Becshelyről került a rendbe.

"Régóta szerettem volna tagja lenni a Da Biberének. Már régótakövetem a munkásságukat és az egész borkultúrát amit folytatnak. A munkásságuk az utóbbi években. Szeretnék ennek a közösségnek a tagja lenni. Nyílván most nem borászként, de a későbbiekben borásszá is válni."- adott tájékoztatást az új tag, Papp Gábor.

A Balaton Kórus műsora színesítette az ünnepi rendezvényt ami a velencei tükörteremben kötetlen beszélgetéssel és a borrendek borainak kóstolásával zárult.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus