+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Katana, yoroi, kimono, iaido
2017. május 30. kedd 11:54 - Keszthely
Katana, yoroi, kimono, iaido
Az intézmény egy korábbi kiállítás sikerén felbuzdulva folytatta a keleti kultúra bemutatását. A hétvégi rendezvényre az ország minden szegletéből érkeztek a japán tradíció hazai művelői.

Japán vívóiskolák 5-600 éves fogásait is bemutatták a harcművészek. A Balatoni Múzeum japán napján az iaido és kendo harcművészet hazai képviselői jelentek meg, hogy szemléltessék a precizitásra és a fegyelemre épülő formagyakorlatokat. Tradicionálisan készített fegyvereket is láthatott a közönség. Kovács András karkovács munkáit japán minősítők is elismerték. A férfi egy 17. századi műhelyrekonstrukcióban dolgozik.

„Alapanyagban is ugyanúgy dolgozok mint a japánok, tehát tamahaganéból, vashomokból kohósítom az alapanyagot és úgy öntöm ki az úgynevezett tamahaganét, ez egy ilyen fém öntecs, alaptalan fém öntecs és ebből kezdem el kovácsolni, hajtogatni több ezer rétegben a kardot. Faszénnel fűtöm a tűzet, kézi fújtatóval dolgozok, nincsen a műhelyemben elektromos szerszámnak helye, csak kézi kohó, kézi kalapácsok. Ami a modern kort idézi az egy poroltó és egy villanykörte.” - mondta el a kardkovács.

A japán nap kiindulópontja az áprilisi szamuráj páncélrekonstrukciók és a Cseresznyevirágzás kiállítása volt. Rákóczi Ferenc páncéljait most újra bemutatták, de eredeti kimonók is érkeztek egy veszprémi gyűjtő jóvoltából. A Balatoni Múzeumban azt tapasztalják, nagy az érdeklődés a japán kultúra iránt. Gyanó Szilvia néprajzkutató szerint ennek oka az esztétikum és a szépség lehet: „A japán kultúrában, a harcművészetben, az öltözködésben, a hagyományos japán kultúrában nagyon fontos az esztétikum, a szépség, ez ugye a shinto vallásnak is köszönhető, hiszen szinte minden egyes interakcióban, minden egyes kavicsban, mindenben ott van a szellem. Japánban nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden szép legyen – gondoljunk csak például a kertkultúrára, vagy a kimonókra, amikből ma is egy gyűjteményt bemutatunk Csomai Zsuzsanna segítségével.”   

A Balatoni Múzeumban ritka, hogy egy távoli világ és kultúra mutatkozzon be. A szervezők szerint ez a program akár hagyományteremtő is lehet. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus