+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nemzeti Összetartozás Napja
2017. június 6. kedd 14:32 - Keszthely
Nemzeti Összetartozás Napja
Június 4-e 2012 óta nem csak a trianoni békediktátum aláírásának évfordulója, hanem a Nemzeti Összetartozás Napja is. Keszthelyen az Igazság kapujánál tartott megemlékezést az önkormányzat és a testvértelepülések képviselői. Az eseményen Varga Gábor történelemtanár elevenítette fel a múltat. A koszorúzás után a város 770. évfordulója alkalmából egy tölgyfát is elültettek a Helikon parkban az elöljárók.

„A szétszakítottság traumáját Trianon óta keresztként hordozza a nemzet” – hangzott el Keszthelyen a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott megemlékezésen. Az ünnepségre a Helikon parkban, az Igazság kapujánál került sor, ahol Varga Gábor, a Vajda János Gimnázium történelem szakos tanára idézte fel a trianoni békeszerződés körülményeit, és annak következményeit.

„Az egyoldalú békediktátum példátlan részlehajlással hazánkat tette felelőssé az első világháború kirobbantásáért, elszakította tőlünk az államterület és a lakosság kétharmadát, katonai korlátozásokkal, és magas jóvátételi kötelezettségekkel sújtotta hazánkat. A megcsonkított ország 1920 június 4-én mély gyászba borult.” - mondta Varga Gábor.

Varga Gábor beszédében kiemelte, a békeszerződés az európai népek testvéri közösségbe vetett hitének megcsúfolása volt. Hangsúlyozta, a trianoni sebek az évtizedek alatt sem gyógyulhattak be, a szomszédos országok ugyanis minden eszközt megragadtak a kisebbségek beolvasztására.

Az ünnepségen közreműködtek a Helikon Versmondó Kör tagjai is, akik szavalatokkal, megzenésített versekkel emlékeztek a békediktátumra. Az Igazság kapujánál koszorút, és az emlékezés  mécseseit helyezték el a város és az egyház elöljárói. Az eseményt a testvértelepülések polgármesterei is megtisztelték.

„Lengyelország is átélte a történelem során a szétszakítottság érzését. Ma már egy egységes és szabad országban élhetünk, de ma is vannak lengyelek a határainkon kívül. Én azt láttam ezen a rendezvényen, hogy a magyarok sokkal mélyebb empátiával képviseltetnek azok iránt, akik a hazájukon kívül élnek. Mi talán nem érezzük át ennyire mélyen azokat a problémákat, amik jelentkeznek, azt hiszem, hogy nekünk ebben még vannak feladataink.” - tájékoztatott Jacek Lelek, a lengyelországi Stary Sacz polgármestere.

A koszorúzás után Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere, és a testvértelepülések képviselőivel közösen egy tölgyfát ültettek el a Helikon parkban, az Igazság kapujának a szomszédságában. A fát a 770 éves Keszthelynek ajánlották, az összetartozás szimbólumaként.

Regman Karola - Keszthelyi TV     

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus