+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthely 770(0) éves története
2017. június 7. szerda 14:37 - Keszthely
Keszthely 770(0) éves története
Új nézőpontból, családokon és személyeken keresztül mutatja be Keszthely történetét a Balatoni Múzeum új, időszaki tárlata. A Város Napja alkalmából nyílt kiállítás megnyitóján az érdeklődők egy tárlatvezetésen is részt vehettek, ahol az elmúlt 770-7700 év elevenedett meg. A megnyitón elhangzott, június 13-tól az eredeti, Keszthely nevét először említő 1247-es oklevél is látható lesz majd.

Annak az 1247-es káptalani oklevélnek a másolatát is láthatják az érdeklődők a Balatoni Múzeumban, amely először említi Keszthely nevét. A város 770. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás Keszthely történetét mutatja be a látogatóknak egészen a Krisztus előtti 5. évezredtől. Az első teremben a régészeti leleteké a főszerep, itt két, csontmaradványokkal teli kutatóárkot is rekonstruáltak. A második teremben a Lackfiak és a gersei Pethők korát elevenítik fel, valamint bemutatják a Fő tér átalakítása során feltárt leleteket is. .

„Nagyon pazar a gyűjtemény. Úgy látom, hogy teljesen bemutatja Keszthely város történetét, teljesen a kezdetektől. Egy szép áttekintést kaptunk most a tárlatvezetés alatt is a múzeum munkatársaitól, hogy honnan ered Keszthely, mi Keszthely nevének és történetének eredete, és hogyan fejlődött, mik történtek itt Keszthely lakosságával.” - mondta egy érdeklődő, Balogh Richárd.

A tárlat második felében az iparosodó Keszthellyel ismerkedhet a látogató. A mézeskalácsos standjánál például nem csak az elkészült szíveket és huszárokat, hanem a különféle formákat és eszközöket is lehet látni. Megelevenedik a kalaposok és a kesztyűkészítők világa, a falakon pedig a korabeli reklámtáblák mosolyogtatják meg az érdeklődőket. A múzeum munkatársai a várostörténeti kiállítás összeállításakor egy új nézőpontból tárták fel Keszthely évszázadait.

„Szakítottunk a hagyományos, várostörténetet bemutató kiállításokkal, és családokon, személyeken keresztül szerettük volna bemutatni Keszthelynek a történetét. Az ismert személyeknek és családoknak a története a római kortól kezdve indul, viszont Keszthelynek a története körülbelül 7700 évvel ezelőtt. Ezért is van egy játéka  címben: 770, utána zárójelbe írtunk egy nullát, hogy a 770 vagy 7700 éves városnak a története.” - tájékoztatott Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A kiállítás megnyitón Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere elmondta, az érdeklődők egy rendkívül gazdag és sokszínű tárlatot láthatnak. Június 13-tól egy kuriózummal is készülnek a látogatóknak. Az 1247-es, eredeti káptalani oklevelet is kiállítják. A tárlat szeptember 10-ig látható.

Regman Karola - Keszthelyi TV

           

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus