+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Amerikából jöttem
2017. június 30. péntek 15:34 - Rezi
Amerikából jöttem
Amerikai egyetemekről érkeztek önkéntesek Zala megyei falvakba. A cél a helyi fiatalok angol nyelvtudásának csiszolása. A Learning Enterprises programban Zalatárnok, Zalaszentgrót, Teskánd, Pusztaederics, Gellénháza. Egervár, Bödeháza, Alibánfa és Rezi települések közösségei vesznek részt. Rezibe egy Indonéz származású fiatalember került.

Marcel Lu, a huszonegy esztendős amerikai egyetemista tanítja a helyi fiatalokat Reziben. A tíz-tizenkét év körüli gyerekek az iskolai évben elsajátított nyelvtudásukat gyakorolhatják és egészíthetik ki a programnak köszönhetően.

"Most vagyok először Magyarországon és egyáltalán Európában.  Azt gondolom, hogy Magyarország egy nagyon jó és békés hely, főleg itt, Reziben. Amerikához képest sokkal nyugodtabb, mert az a rész, ahol én élek az Egyesült Államokban, nagyon zsúfolt, főleg Philadelphia. A gyerekeknek nagyon jó képességeik vannak és érzem a szeretetüket.  Gyorsan tanulnak angolul, úgyhogy minden nap újabb óratervet kell készítenem. Szeretek Magyarországon angolt tanítani és ha megkérdeznék, hogy újra elvállalnám-e, akkor igent mondanék" - vélekedik Marcel Lu.

A nyelvórákat az iskolában tartják, ezen kívül beszélgetéseket, közös programokat szerveznek. A gyerekek rá vannak kényszerülve, hogy angolul kommunikáljanak, mivel a tanárok nem beszélik a magyar nyelvet.

A tanórák szünetében is együtt játszanak. A tizenkét esztendős Rénes Laura is tagja a csapatnak és nagyon hasznosnak tartja a programot.

"Reggel, amikor megérkezünk, akkor Marcel a táblánál feladatokkal vár, azt meg szoktuk oldani. Utána mindig szokott lenni egy pár perces szünetünk, majd megint vissza megyünk tanulni tovább. Ki szoktuk írni a füzetbe a dolgokat angolul és magyarul." - mondta el Rénes Laura, tanuló.

Az egész napos programok során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekek játékosan sajátítsák el a nyelvet és ne iskolának érezzék a tanulást. A kapcsolatfelvételt a Learning Enterprises programmal – immár ötödik éve a Zalai Falvakért Egyesület kezdeményezte.

"Saját költségeiket vetik be arra és a saját szabadidejüket áldozzák fel arra, hogy Magyarországra vagy ide Közép-Kelet-Európába jöjjenek és angol nyelvet tanítsanak. Azt gondolom, hogy ennek a lényege az ő szempontjukból az, hogy egyfajta kíváncsiságukat elégítsek ki, másrészt az önkéntes tevékenység iránti elköteleződésüket erősítsék." - nyilatkozta Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület ügyvezető-titkára.

A Learning Enterprises program lényege, hogy nem a diáknak kell finanszírozni a célországba való utazást és tanulást, hanem ez fordítottan történik. A fogadóknak mindössze a tanár ellátását kell biztosítani három héten keresztül. Az ellátásukban, a programok szervezésében gyakran az egész falu részt vesz.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus