+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szántottak, csépeltek
2017. augusztus 1. kedd 13:15 - Keszthely
Szántottak, csépeltek
Időutazásra invitálta z érdeklődőket a hétvégén a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely. Szántottak, csépeltek, traktoroztak a múzeum tizenkettedik géptalálkozóján. A vendégek akár 100 évnél is idősebb mezőgazdasági eszközöket vehettek szemügyre működés közben.

A múlt századi szántás gyakorlatát is bemutatták szombaton a Majormúzeumban. A géptalálkozón több mint 100 éves kétgépes gőzekével, a Fowler-féle gőzképekkel dolgoztak a szakemberek a látogatók nagy örömére. Sokaknak volt újdonság a módszer, számos vendég azonban maga is megtapasztalhatta gyerekkorában a mezőgazdasági munka nehézségeit.

„Most hallottuk, hogy élő bemutató lesz, és nagyon tetszik. Nagyon megidézi a múltat, mert én gyerekkoromban azért találkoztam ezekkel a gépekkel tulajdonképpen, a cséplőgépekkel. Most egy olyan deja vu érzés volt, hogy újra láthatja az ember ezeket a régi gépeket. Tehát én élőben ezt láttam valóban, és nagyon tetszik, nagyon kellemes felidézni a múltat.” - mondta egy érdeklődő, Dobos József.

A keszthelyi majort, a Georgikonnal egy időben, 1797-ben alapította gróf Festetics György. Az oktatás és a kísérleti gazdálkodás mellett gyakran próbáltak ki külföldről hozott gépeket, és új eljárásokat. Ennek köszönhető, hogy mára ennyi eszköz maradt fenn. A nagy gépek mellett levegővel működő, saját készítésű modellek is bemutatkoztak. A géptalálkozón a kiállítási tárgyak mellett számos gyűjtő gépét is meg lehetett csodálni. A nagyon jó állapotban lévő, felújított és folyamatosan karban tartott masinákról szívesen meséltek gazdáik a látogatóknak.

„Az angol mezőgazdasági kiállításon 1920-ban ezüstérmet szerzett a műszaki megoldásait illetően. Ez egy zsákhengeres, négy lóerős motor, és viszonylag eredeti állapotában sikerült üzembe helyezni, illetve az állagát megtartani. Azóta is nagyon sokat gyönyörködünk benne, és használjuk.” - tájékoztatott Halek Károly, gépgyűjtő.

A majormúzeumban a traktorok is nagy népszerűségnek örvendtek, főként a kisebbek körében. A géptalálkozó minden évben egyre több látogatót vonzz a kiállítóhelyre, akik szívesen nosztalgiáznak a korabeli mezőgazdasági eszközök között.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Számos rangos sikert értek el a mindössze négy éve működő Emotion Táncstúdió versenyzői.
 
Az intézmény a kamara kezdeményezéséhez csatlakozik és segíti a pályaválasztás előtt álló diákokat!
 
15 zsákfalut kell végig járniuk két nap alatt. Zala megyén kívül Tolnába is el kell jutniuk.
 
Szakmai napot rendeztek a A digitális környezet a köznevelésben elnevezésű pilot projekt résztvevőinek.
 
Az ország egyes részein kevés lesz a gyümölcstermés.
 
A jelenlegi időjárás nem kedvez a szőlőnek. A növény fejlődése miatt jóval több napsütésre volna szükség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó