+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Csángó gyerekek nyaralnak Keszthelyen
2017. augusztus 23. szerda 15:10 - Keszthely
Csángó gyerekek nyaralnak Keszthelyen
Rászoruló, csángó gyerekeket nyaraltatnak a Balatonnál. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat – többek közt – a Magyar Nemzeti Bank támogatásával - 45 általános iskolásnak kíván maradandó élményeket nyújtani. A gyerekek Budapestre is elutaznak, de állatkertbe és múzeumba is elviszik őket az egy hét során. A gyerekek tegnap érkeztek meg Keszthelyre.

A Bákó megyei, Magyarfalu, Lábnyik, Klézse, Külsőrekecsény, és Gyimes településekről érkeztek a csángó gyerekek Keszthelyre. Nagy vágyakkal tekintenek a balatoni nyaralásra.

„Szerezzek sok élményeket, lássak szépeket, fürödjek a Balatonba, menjünk el állatkertbe, hogy lássunk sok mindent.” - fogalmazta meg vágyait Bilbop Piroska. 

A szeles idő miatt a Balaton helyett egyelőre a medencében fürdőztek a gyerekek.  A szervezők fontosnak tartották a nyári pihenésen túl a kulturális programokat, a szabadidő aktív eltöltését is. A hét nap alatt a gyerekek ellátogatnak például a Veszprémi Állatkertbe, a Festetics-kastélyba, és Budapestre is. 

A 45 rászoruló, általános iskolás gyerek többsége most jár először a Balatonnál, de Magyarországon is. Most egy part menti szállodában lakhatnak. Minden gyerek kis ajándékcsomagot is kapott a nyaraláshoz elengedhetetlen felszerelésekkel: hátizsákkal, úszóruhával, strandpapuccsal, és törülközővel ajándékozták meg őket.A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársa azt mondja, a lényeg az, hogy jól érezzék magukat a gyerekek.

Polgár Róbert, csángó ügyekért felelő munkatárs: „Lássák azt, hogy van egy olyan világ, amiben gyermekként jól lehet érezni magukat, mert én tudom azt, hogy Moldvába rengeteg gyerek már kicsi korától kezdve dolgozik. Ez a feladata van neki és egy ilyen kikapcsolódás nagyon sokat jelenthet számára.”

A csoport összes, nyaralással összefüggő költségének fedezetét – a szállás, utazást, étkezést, és a programokat a Magyar Nemzeti Bank által nyújtott támogatás biztosítja. De több szponzor – köztük Keszthely Városa és a Balatoni Hajózási Zrt. - is az akció mögé állt. A Magyar Nemzeti Bank 2002 óta támogatja a Gyermekmentő Szolgálat munkáját. A szervezet első alkalommal szervezett nyaralást csángó gyerekeknek.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus