+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Könyvtárak újultak meg a térségben
2018. november 21. szerda 18:18 - Zalavár / Esztergályhorváti
Könyvtárak újultak meg a térségben
Két millió forintos állami támogatásból újult meg a zalavári és az esztergályhorváti könyvtár. A két intézményben kicserélték a bútorokat és mesesarkot alakítottak ki a gyerekek számára, valamint közösségi teret is létrehoztak. A beruházás a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszernek köszönhetően valósult meg, amelynek feladatait a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár látja el.

Megújult környezetben fogadja az olvasókat a zalavári könyvtár. Az intézményben kicserélték a teljes bútorzatot, új polcokat, asztalokat és székeket vásároltak. A gyerekek számára egy játszósarkot is kialakítottak. Az átadón elhangzott, fontos, hogy a településeknek legyen egy magjuk, ahol jó lenni, és ahová jó menni. Az olvasók nagy örömmel fogadták a felújítást.

„Én szívesen jövök egyébként is, mert nagyon szép lett. Szeretek is olvasni, meg egy közösséget ez összehoz. Minden, ami itt látható, ez egy teljes közösséget vonz, úgyhogy én szívesen járok ide.” - mondta egy olvasó, Kuruczné Szabó Henrietta.

Zalaváron már a ’60-as évek óta van könyvtár, a régi bútorzat azonban nagyon rossz állapotban volt. A felújítás mellett fontos volt egy közösségi tér kialakítása is, amely rendezvényeknek adhat otthont a jövőben. Az elmúlt években is voltak már fejlesztések – új számítógépeket, fényképezőgépet, projektort kapott az intézmény, a mostani beruházás 1,2 millió forintból valósult meg.

„Nagyon régóta, az 1960-as évektől van nálunk már könyvtár, több ezer kötetet számláló. Ami bútorzat nálunk volt, az már jó 40 éve szolgálta a könyvek tárolását. Kellett ez nekünk, szép környezet, barátságos, otthoni környezetet alakítottunk ki. ” - tájékoztatott Zalavár polgármestere, Horváth Ildikó.

A zalavári könyvtárnak 2-300 olvasója van, a fiatalok is szívesen látogatják az intézményt. A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer minden évben nagy hangsúlyt fektet az állományfejlesztésre is.

Esztergályhorvátiban egy fiatal olvasó verssel köszöntötte a küldöttséget. Itt szintén teljes könyvtárfelújítás valósult meg az ellátó szolgálatnak köszönhetően mintegy 800 ezer forint értékben. A beruházás a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszernek köszönhető, ennek feladatait 2013 óta a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár látja el. Az elmúlt öt évben több könyvtár is megújult a megyében.

„Most ott tartunk, hogy körülbelül 25%, amelyik még fejlesztésre szorul mindenképpen. Van egy ilyen programunk, amit a partnereinkkel, a városi könyvtárakkal közösen végzünk, hogy évről-évre számba vesszük, hogy melyik településen lehetséges. Többféle forrás is van, a legfontosabb forrás az az állami normatíva, amelyet egy összegben kapunk meg, és ezt használjuk fel a településeken.” - emelte ki Kiss Gábor, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Emellett pályázati lehetőségek is vannak, és a települések önkormányzatai is hozzájárulnak a felújításokhoz például az épület kifestésével. A térség könyvtárfelújításaiban a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár is közreműködik.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
 
további híreink
 
Zala és vas megye közösen szervezte meg az ORFK balesetmegelőzési versenyének döntőjét.
 
Mintegy 60 lakó részvételével tartottak lakossági fórumot Keszthely 2. sz. választókerületében.
 
Idén is megrendezték a Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportversenyt.
 
A Zala Megyei Idősügyi Tanács Keszthelyen számolt be a pályázatról.
 
A fürdővárosban új gasztronómiai kategóriát alkottak.
 
Mintegy 150 fiatal 13 szekcióban kóstolhat bele a kultúra és a művészet különböző ágaiba kapolcson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó