+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Könyvtárak újultak meg a térségben
2018. november 21. szerda 18:18 - Zalavár / Esztergályhorváti
Könyvtárak újultak meg a térségben
Két millió forintos állami támogatásból újult meg a zalavári és az esztergályhorváti könyvtár. A két intézményben kicserélték a bútorokat és mesesarkot alakítottak ki a gyerekek számára, valamint közösségi teret is létrehoztak. A beruházás a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszernek köszönhetően valósult meg, amelynek feladatait a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár látja el.

Megújult környezetben fogadja az olvasókat a zalavári könyvtár. Az intézményben kicserélték a teljes bútorzatot, új polcokat, asztalokat és székeket vásároltak. A gyerekek számára egy játszósarkot is kialakítottak. Az átadón elhangzott, fontos, hogy a településeknek legyen egy magjuk, ahol jó lenni, és ahová jó menni. Az olvasók nagy örömmel fogadták a felújítást.

„Én szívesen jövök egyébként is, mert nagyon szép lett. Szeretek is olvasni, meg egy közösséget ez összehoz. Minden, ami itt látható, ez egy teljes közösséget vonz, úgyhogy én szívesen járok ide.” - mondta egy olvasó, Kuruczné Szabó Henrietta.

Zalaváron már a ’60-as évek óta van könyvtár, a régi bútorzat azonban nagyon rossz állapotban volt. A felújítás mellett fontos volt egy közösségi tér kialakítása is, amely rendezvényeknek adhat otthont a jövőben. Az elmúlt években is voltak már fejlesztések – új számítógépeket, fényképezőgépet, projektort kapott az intézmény, a mostani beruházás 1,2 millió forintból valósult meg.

„Nagyon régóta, az 1960-as évektől van nálunk már könyvtár, több ezer kötetet számláló. Ami bútorzat nálunk volt, az már jó 40 éve szolgálta a könyvek tárolását. Kellett ez nekünk, szép környezet, barátságos, otthoni környezetet alakítottunk ki. ” - tájékoztatott Zalavár polgármestere, Horváth Ildikó.

A zalavári könyvtárnak 2-300 olvasója van, a fiatalok is szívesen látogatják az intézményt. A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer minden évben nagy hangsúlyt fektet az állományfejlesztésre is.

Esztergályhorvátiban egy fiatal olvasó verssel köszöntötte a küldöttséget. Itt szintén teljes könyvtárfelújítás valósult meg az ellátó szolgálatnak köszönhetően mintegy 800 ezer forint értékben. A beruházás a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszernek köszönhető, ennek feladatait 2013 óta a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár látja el. Az elmúlt öt évben több könyvtár is megújult a megyében.

„Most ott tartunk, hogy körülbelül 25%, amelyik még fejlesztésre szorul mindenképpen. Van egy ilyen programunk, amit a partnereinkkel, a városi könyvtárakkal közösen végzünk, hogy évről-évre számba vesszük, hogy melyik településen lehetséges. Többféle forrás is van, a legfontosabb forrás az az állami normatíva, amelyet egy összegben kapunk meg, és ezt használjuk fel a településeken.” - emelte ki Kiss Gábor, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Emellett pályázati lehetőségek is vannak, és a települések önkormányzatai is hozzájárulnak a felújításokhoz például az épület kifestésével. A térség könyvtárfelújításaiban a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár is közreműködik.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
 
további híreink
 
A Georgikon Udvarán köszöntötték az őszt.
 
Elismerték a nyugdíjas pedagógusokat és köszöntötték a pályakezdőket a Városházán.
 
Jövő héten változatos sportprogramokkal várják az érdeklődőket.
 
32. alkalommal rendezték meg a Vajda Napokat.
 
A 2019 februárjában megkezdett beruházást 103 millió forinttal támogatta a Kisfaludy-program.
 
Tavalyhoz képest 10, akár 20 %-kal is magasabb lehet idén a dió ára az országban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó