Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Ismét találkoztak a klímakövetek
2023. máj. 31. szerda | Gyenesdiás
Ismét találkoztak a klímakövetek
Fecskefészkek kihelyezéséről, szelektív hulladékgyűjtésről és ökofalról is tárgyaltak a gyermek klímakövetek Gyenesdiáson. A településen 10 éve indult el a gyermekképviseleti gyűlés ötlete, melyen a fiatalok gondolatait is meghallgatja a polgármester. A nagyközség célja, hogy minden korosztály induljon el a klímatudatosság útján.

Fecskefészkek valamint denevérodúk kiépítésére tettek javaslatot a fiatalok. Ehhez a település polgármestere kérte, hogy készítsenek egy térképet, hol jelentek meg leginkább ezek az állatok.

„Fontos az, hogy a madarak és az élőlények egyaránt élhetőbb körülmények között legyenek itt Gyenesdiáson. Fontos a fecskék lakhatása, valamint a fecskefiókáknak a védelme. Ugyanis az emberek nem veszik őket figyelembe, illetve nincsenek jó kezek között sajnos” - nyilatkozta Takács Bátor klímakövet. 

Az iskolában egy ökofalat szeretnének megvalósítani, melyen a jó gyakorlatokat hirdetnének társaiknak. E mellett a szelektív hulladékgyűjtésre is nagyobb hangsúlyt fektetnének.

Az elmúlt évben is számos olyan projekt valósult meg a településen, amely a környezetvédelmi szemléletet erősíti. 62-en kaptak 210 literes esővízgyűjtő tartályt, melyeket a fenntartható háztáji kiskertek támogatására kiírt pályázat kapcsán tudtak beszerezni. A 71-es főút mellett is a klímatudatosság jegyében virágosítottak. Olyan évelő növényeket ültettek, melyek jobban bírják a szárazságot. Kaviccsal takarták be az ágyásokat, melyek jobban megtartják a nedvességet. Fontosnak tartja az önkormányzat a Balaton védelmét. Elsőként az országban itt kezdték felszámolni az illegális horgászkarókat. A közlekedés zöldítésére a kerékpárutak és sétányok kialakítására is törekednek. Nemcsak a belterületen, a Balaton-part mellett is adtak át ilyen szakaszt. A Kék Hullám Zászló strandminősítőn másodszorra nyerték el a Balaton Legzöldebb Strandja-címet, illetve a példamutatásért a Diási Játék Strand Zöld béka díjat kapott. Idén a zöld büfé védjegyet szeretnék a vendéglátóhelyeken népszerűsíteni. Ezt azok kaphatják meg, akik kevesebb műanyag eszközt használnak, vagy például gyűjtik a használt sütőolajat. A fiatalok javaslatait több mint 10 éve hallgatják meg.

Gál Lajos polgármester: „Gyenesdiás úttörő volt annak idején 25 évvel ezelőtt elindult a környezettudatosság, ez egyfajta öko, talán most már klímatudatosságba csapott át. Ebben mindig partner volt az önkormányzat révén a helyi iskola, az óvoda. És természetesen az intézményekkel együtt mindaz a küldetéstudat, ami jellemzi azokat a gyerekeket, akik fogékonyak a környezet és természetvédelemre.”

A találkozón az élelmiszerpazarlás ellen is szót emeltek a fiatalok. Kérték a polgármestert, hogy legyenek környezetvédelmi előadások. A klíma követekre továbbra is számít az önkormányzat, ők azok, akik kortársaikat tudják figyelmeztetni az ökolábnyom csökkentésére.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Gyenesdiás
A település önkormányzata és a klímakövetek műfészkekkel tesznek a fecskék védelméért.
| 2024. jan. 16. kedd 17:39 | Gyenesdiás
Gyenesdiás csaknem ötezer főt számlál. A tavalyi évben is sikerült gyarapodnia a településnek.
| 2024. jan. 15. hétfő 16:14 | Gyenesdiás
Hadifogoly levelekből nyílt kiállítás Gyenesdiáson.
| 2023. dec. 5. kedd 19:09 | Gyenesdiás
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
| 2023. nov. 28. kedd 15:40 | Gyenesdiás
Időseit ünnepelte Gyenesdiás a hétvégén az általános iskola aulájában.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
KREA TV
18:52
Aktív aranykor
19:00
Híradó
19:15
19:45
Kvantum
20:18
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.