Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Borkarnevál
2015. feb. 24. kedd | Keszthely
Borkarnevál
Mit rejt a palack? Ki van az álarc mögött? – ez volt a fő kérdés a Balatoni Múzeum hétvégi borkarneválján. Az intézmény másodízben tartott boros rendezvényt, melyen ezúttal az észak-, és dél-balatoni borok voltak terítéken. A résztvevőknek a köntösbe bújt borok jegyeiből kellett behatárolni az ital földrajzi származását. A Balatoni Múzeum rendezvényén összesen kilenc tételt mutattak be a borkedvelőknek.

 Ízek, illatok, zamatok – csupán erre hagyatkozhatott a bor-karnevál közönsége. A résztvevők feladata volt, hogy megállapítsák, hogy az adott bor a Balaton északi, vagy déli részéről származik. A palackok köntösben járták végig az asztalokat. A sort érdekes módon egy pezsgővel kezdték, ezt követően jöhettek előbb a fehér, majd a vörös borok.
A Balatoni Múzeum először Márton-naphoz kapcsolódva hirdetett boros rendezvényt. A jó fogadtatásnak köszönhetően várták újra a borrajongókat a múzeum falai közé.
"Szerintem nagyon jó kezdeményezés"-mondja Eke Zsolt a borkóstolóról a véleményét. A férfi szerint a Balatoni Múzeum az egész Balatonnak akar a múzeuma lenni és a borkultúra is része a Balatonnak.

A borkóstoló lényege nem az észak- és dél-balatoni borok versenyeztetése volt, hanem hogy ki tudja földrajzilag behatárolni az adott nedű származását. A kóstoló során mind az öt Balatoni borrégió képviseltette magát.
A csopaki tüzesség, a badacsonyi ásványosság, vagy a dél-balatoni gyümölcsös jelleg csak néhány azok közül a jegyek közül, melyekkel behatárolhatóak a borok. Gajdics Péter borász, a kóstoló vezénylője szerint mindenkinek kifinomult érzékszervei vannak és minden készség fejleszthető: "A legjobb ebben a dologban, hogy egy olyan készséget kell fejlesztenünk, ami úgymond élvezettel párosul."

A kóstolók egy értékelőlapra jegyezhették fel megállapításaikat. Egyes borok évjáratának, fajtájának, vagy egyéb tulajdonságainak felismeréséért extra pontok jártak. A közönség számára a kihívás, a hangulat és a helyszín is megnyerő volt.
A borkarnevál fő célja, hogy széles körben megismertesse a balatoni borokat. A legjobb kóstoló egy kuriózum borválogatással lett gazdagabb.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 17. szerda 19:15 | Balatongyörök
Hét balatongyöröki pincészet kínálta a hétvégén saját, tájjellegű borait a “Tavaszi Becehegyi Bortúra” borkóstoló keretében.
| 2021. júl. 22. csütörtök 17:59 | Zalaszentgrót
A program célja, hogy az érdeklődők betekintést nyerhessenek a hagyományos gazdálkodásba.
| 2024. máj. 15. szerda 19:15 | Keszthely
Az épület, a benn tartózkodók és az itt tárolt műtárgyak védelme miatt kiemelt fontosságú a fejlesztés.
| 2024. ápr. 22. hétfő 19:15 | Keszthely
Emléktárlatot és vándorkiállítást nyitottak a Balatoni Múzeumban.
| 2024. már. 15. péntek 19:15 | Keszthely
A hagyományoknak megfelelően az ünneplő tömeg a Fő térről vonult a Balatoni Múzeumhoz.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Hittel,lélekkel
06:40
KREA TV
06:52
Aktív aranykor
07:00
Híradó
07:15
07:45
Kvantum
08:18
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.