Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Dokumentumfilm készült Szarvas Mátyás világcsúcsdöntéséről
2024. már. 13. szerda | Vonyarcvashegy
Dokumentumfilm készült Szarvas Mátyás világcsúcsdöntéséről
Március 11-én mutatták be Vonyarcvashegyen azt a dokumentumfilmet, ami Szarvas Mátyás ultraterepfutó különleges futásairól és küldetéséről szól. A többszörös világbajnokról a Négy kék évtized című filmet Major Gyula fesztiváldíjas filmrendező készítette.

2023 november 5. Azon a napon futott be a szigligeti várba és döntötte meg saját 38 napos világcsúcsát Szarvas Mátyás. A többszörös világkupa győztes és magyar bajnok ultraterepfutó az Országos Kékkör eredményét javította meg, 35 nap alatt 2560 km-t futott negyvenezer méter szintkülönbséggel nehezítve. Ez már a vonyarcvashegyi Művelődési Ház, ahol Szarvas Mátyás a népes hallgatóságnak beszélt sportolói múltjáról és a róla készült filmekről. A békéscsabai születésű, de Vonyarcvashegyen élő sportoló sokak előtt példaként áll. 

"Fontos szemléleti mondanivalója van szerintem. Jóval több, mint maga a teljesítmény, amit maga Mátyás végigvitt. Talán az lehet, hogy a legnagyobb győzelem az, amit magunkon aratunk győzelem. Az itt és mostban van mindig kreatív élmény, összpontosítást ad, megéljük a pillanatokat, adjon példát  a fiatalabb generációnak."- mondta a település polgármestere Pali Róbert.

Szarvas Mátyás beszámolójában kitért a gyermekkorára, a sport iránti rajongására. Arra az oktató-nevelő munkára, ami a sporton keresztül mutatja meg, hogy miként láthatjuk a körülöttünk lévő valóságot. "A büszkeség, ami elsőként az embernek az eszébe jut. Matyival mi már nagyon régóta kapcsolatban vagyunk és nagyon vártuk, egyrészt a filmet is és nagyon drukkoltunk, mondanám azt, hogy nem lepett meg, hogy összejött, hiszen ő ezzel a tevékenységével régóta foglalkozik"-nyilatkozott a Vonyarcvashegyi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, Osvald Bálint.

A világcsúcs megdöntésről Major Gyula filmrendező újabb dokumentumfilmet készített.  Ez a harmadik filmje a futóról. Így teljes trilógia. A világcsúcskísérlet 35 napjából 14 napot végigforgatott a stábjával. Hetvenöt helyszínen jártak. A rendező a teljesítésen túl, kíváncsi volt arra is, hogy a korábbi film forgatása óta változott-e valami a futó elgondolásában, céljaiban. Hogyan viszonyul a természethez és hogyan küzdi le 62 évesen az akadályokat. Major Gyula két célt fogalmazott meg a film készítésével kapcsolatban. Bemutatni Magyarország szépségeit, kedvet teremteni a tájak megismeréséhez és megmutatni Matyi által azokat a napi küzdelmeket, amivel eléri célját. Mint ahogy Szarvas Mátyás is megfogalmazta küldetését.

"Figyelem felhívás. Természet, környezetvédelem. Ezzel a futással főként az, hogy idén tavasszal vagy nyáron elindítjuk a Kontinenseink csodái nemzetközi extrém vállalkozás sorozatot. Három kontinens 11országában. A világ 17 legszebb túraútvonala, ill. három csúcs megmászása. Mind-mind arról szól, hogy mit veszítünk ezen a bolygón, ha ezt a felelőtlen magatartást csinálja tovább a multi cég a profit iránti hajszával, a hétköznapi ember azzal, hogy milyen környezetet teremt maga körül negatív értelemben."- adott tájékoztatást a világbajnok ultrafutó, Szarvas Mátyás.

A világszinten is elismert extrém sportolóról szóló „Négy kék évtized” című film díszbemutatója február 28-án szülővárosában Békéscsabán volt. A világcsúcs döntés öthetes útjának körülményeit, a rutinos futó küzdelmeit bemutató filmet március 11-én ismerhette meg a közönség Vonyarcvashegyen.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2023. nov. 5. vasárnap 22:24 | Magyarország
A vonyarci ultrafutó 35 nap alatt fuotta körbe Magyarországot.
| 2019. feb. 25. hétfő 15:07 | Keszthely
Világcsúccsal nyerte a női sportpisztolyosok versenyét Veronika az Újdelhiben zajló sportlövő-világkupán.
| 2024. már. 22. péntek 19:15 | Balaton
A négynapos futóverseny csütörtökön indult, a második napon érintették Keszthelyt.
| 2023. dec. 12. kedd 16:18 | Zalaszántó
Közösségi jótékonysági futást szervezett a Spartan Training Group Zalaszántó.
| 2023. okt. 10. kedd 14:59 | Cserszegtomaj
Az 50 kilométeres női számban új pályarekord is született.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
07:25
Balatoni Mozaik
07:55
Balasport 2023
08:25
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:36
09:38
Göcsej filmfesztivál
10:00
Híradó
10:15
Választás 2024
10:55
Balasport 2023
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.