Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / Figyeljünk! Fűtsünk okosan!
2023. okt. 20. péntek | Keszthely
Figyeljünk! Fűtsünk okosan!
Megkezdődött a fűtési szezon. Ez hivatalosan október 15-től április 15-ig tart. A Katasztrófavédelem fokozott odafigyelést kér. Az elmúlt évek lakástüzeinek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezéseknek pedig 60 százaléka a fűtési szezonban történt.

Leskó László most szerezett be a szén-monoxid érzékelőt. Apartmant üzemeltet. Ősszel és télen is fogad vendégeket, a fűtést gázkazán vagy ez a kályha biztosítja. Ilyen berendezés esetén kötelező a szén-monoxid és a füstérzékelő a szálláshelyen.

„Mind számunkra, mind a vendégeink számára is fontos, hogy biztonságban legyenek. Ez a pár ezer forintos készülék jelzi, ha a szén-monoxid jelen van egy helyiségben egy bizonyos mennyiség felett. A veszélyes szint elérését egy éles hanghatással jelzi és mindaddig jelez, amíg a szén-monoxid egy megadott határérték alá nem csökken” - nyilatkozta az apartman tulajdonosa. 

A régebbi gázüzemű, vagy a fatüzelésű fűtőberendezések nyílt lánggal működnek. Azaz az égéshez szükséges oxigént a lakó- vagy élettérből nyerik a kazánok, kályhák. Ha a használatuk, vagy telepítésük hibás, az lakástűzhöz, vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet egy érzékelő. A tűz mielőbbi észlelését pedig füstjelző segítheti.

„Nyilvánvalóan tudjuk, hogy a szén-monoxid felléphet problémaként főleg azokban az ingatlanokban, ahol még mindig nyílt égésterű készülékek működnek. Nagyon kérjük a lakosságot, hogy ilyen eszközökkel rendelkezzenek és pár ezer forinton ne múljon emberi élet" - mondta Kósi Zsolt a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

A kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Sokan csak a fűtési szezon előtt néhány nappal hívják a szakembereket, pedig az ingyenes kéményellenőrzést nem csak ősszel lehet igénybe venni. Nem az ellenőrzés időpontja, hanem annak rendszeressége a fontos.

„Azért is fontos, hogy az előttünk álló időszakban megtörténjen a kémények ellenőrzése, hiszen gondoljunk bele abba, hogy ha nem minden évben kérünk ilyen szolgáltatást, akkor a keményeinkben bajok is keletkezhetnek. A hangsúly a rendszerességen van. Ha rendszeresen minden évben kérjük ezt a szolgáltatást, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ezt a fűtési szezont is minden gond és baj nélkül fogjuk átvészelni” - tette hozzá Kósi Zsolt szóvivő. 

A Katasztrófavédelem azt kéri, ahol fával fűtenek, ott a lakástüzek megelőzése érdekében tartsák távol a tüzelőt és egyéb éghető anyagokat a fűtőeszköztől.2023 első három negyedévében 115 lakástűz keletkezett vármegyénkben, a lángok 2147 négyzetméteren pusztítottak. A tűzoltók 32 embert mentettek ki a tűzzel érintett otthonokból, 14-en megsérültek. Az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben két ember vesztette életét. Keszthelyen és Szentgyörgyváron is az ágyban keletkezett a tűz. A tűzoltók szerint még most is sok tragédiát okoz a fekhelyen dohányzás.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

  

| 2023. feb. 9. csütörtök 17:11 | Keszthely
30 zalai település 62 családját támogatta idén tűzifával a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság.
| 2022. szep. 21. szerda 17:25 | Keszthely
A kínálat folyamatosan nő, ugyanakkor csökkenő keresletet tapasztalnak a szakértők.
| 2019. szep. 3. kedd 19:13 | Alsópáhok
Pályázati forrásból és az önkormányzat önerejével korszerűsítették az alsópáhoki iskolát.
| 2015. júl. 30. csütörtök 11:30 | Keszthely
Átadták Keszthelyen azt a közel 300 milliós beruházást, mely egy része a megújuló energia felhasználásnak
| 2015. ápr. 24. péntek 15:48 | Keszthely
Egy közel 300 millió forintos beruházás fejeződik be hamarosan a városban, csökkenhet a távhő ára.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
09:30
Hittel,lélekkel
09:40
KREA TV
09:52
Aktív aranykor
10:00
Híradó
10:15
10:45
Kvantum
11:18
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Kukkantó
18:24
Savaria Filmfesztivál
18:36
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.