Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Törökország jelentősége a nemzetközi térben
2023. nov. 3. péntek | Gyenesdiás
Törökország jelentősége a nemzetközi térben
Törökország nemzetközi jelentőségéről hallhattak előadást az érdeklődők Gyenesdiáson. Pénzváltó Nikolett biztonságpolitikai szakértő arról beszélt, az ország földrajzi elhelyezkedése sok szempontból előnyös, így komoly beleszólása van a politikai helyzet alakulásába.

Törökország 85 millió fős lakosságával és jelentős, a NATO-n belül a második legnagyobb fegyveres erejével olyan állam, amelyre érdemes odafigyelni – hangzott el az előadáson. Az ország kontinenseket, civilizációkat, illetve sok esetben konfliktuszónákat köt össze és választ szét. Emellett energiapolitikai szempontból és a migráció kérdésében is jelentős helyet foglal el.

„Törökország egy nagyon különleges geopolitikai, geostratégiai helyzettel rendelkezik, különböző kontinensek, civilizációknak a metszéspontjában helyezkedik el. Ezek között egyszerre tölt be egyfajta összekötő kapocs szerepet, és egyfajta elválasztó vagy szigetelő állam szerepet. Két egyszerű példát hadd említsek. Hogyha például energiapolitikáról beszélünk, akkor Törökország nagyon fontos tranzitország Európa számára, azt reméljük, hogy Törökországon keresztül tud eljutni a Közel-Keletről, Közép-Ázsiából a kőolaj, földgáz Európába. Ha viszont a tömeges, irreguláris vagy illegális migrációról beszélünk, akkor mindenki azt reméli Európában, hogy Törökország fogja feltartóztatni.” - mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Pénzváltó Nikolett rendkívül átfogóan, érdekesen és a laikusok számára is érthetően beszélt Törökország bonyolult politikai viszonyairól. A gyenesdiási származású biztonságpolitikai szakértő a Védett Közjóért Polgári Egyesület meghívására tért vissza szülőhelyére. Méltatásában elhangzott, már az általános iskolában is érdeklődést mutatott a történelem iránt, és a településnek nagy büszkeség, hogy a szakembert ma már az elsőszámú turkológusok között tartják számon.                      

„A diákjaimat azzal a gondolattal szoktam elbocsátani nyolcadik év végén, hogy lássanak messzire, messzebbre, mint nekem sikerült, és természetesen legyenek boldogok. Nikivel, amikor főiskolás korában találkoztam, örömmel hallottam tőle olyan új gondolatokat, amivel addig nem találkoztam, mint a proxy háború, aszimmetrikus háború, hiszen a hadtudományokkal foglalkozott. ezekből a beszélgetésekből meggyőződtem, hogy igen, sikerült neki messzebbre látnia, mint nekem.” - tájékoztatott Góth Imre Árpád, Gyenesdiás alpolgármestere.

A Védett Közjóért Polgári Egyesület időről időre olyan előadókat hív meg Gyenesdiásra, akik nagy érdeklődére számot tartó témákkal foglalkoznak. A programon minden alkalommal jelentős számú érdeklődő vesz részt.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 15. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Munka-, tudás- és fejlesztésalapú társadalmat építünk – ezzel a címmel tartott előadást Gyenesdiáson György László kormánybiztos.
| 2022. nov. 25. péntek 08:06 | Gyenesdiás
Megtartotta első előadását a nyáron alakult Védett Közjóért Polgári Egyesület.
| 2023. szep. 14. csütörtök 17:48 | Keszthely
Kisorsolták a tenisz Davis-kupa keszthelyi osztályozójának párosítását.
| 2015. jún. 17. szerda 09:36 | Sármellék-Zalavár
Hetente indulnak június közepétől szeptember elejéig repülőgépek Sármellékről a török riviérára.
| 2017. okt. 31. kedd 13:03 | Keszthely
A biztonságpolitikai szakértő volt a vendége a keszthelyi FIDESZ által szervezett lakossági fórumnak.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
00:00
Képújság
06:00
Sporttárs
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:15
Választás 2024
08:15
Göcsej filmfesztivál
08:40
Hargita TV
09:00
Sporttárs
09:34
Zalai krónika
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.