Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Újra lesz mezőgazdasági technikus képzés Keszthelyen
2024. már. 21. csütörtök | Keszthely
Újra lesz mezőgazdasági technikus képzés Keszthelyen
Újraindul a mezőgazdasági technikus képzés Keszthelyen. A régióban működő mezőgazdasági vállalkozások részéről jelentkezett piaci igény a középfokú végzettségű szakemberek alkalmazására. Ennek érdekében jött létre az együttműködés a MATE Georgikon Campus, valamint a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Közgazdasági Technikuma között.

A mezőgazdaság mára már innovatív technológiát alkalmazó népszerű ágazattá vált. Egyre többen választják ezt a pályát, ez látszik abból is, hogy folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik a MATE-ra adják be jelentkezésüket. Az agráriumban számos területen tudják kamatoztatni a szerzett tudást a hallgatók. Azonban nem csak a felsőfokú végzettségű szakemberekre van igény. Egyre több vállalkozás alkalmazna technikusként végzetteket is. Erre reagált a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum

A 2025-26-os tanévben indítja el a keszthelyi Közgáz a mezőgazdasági technikus képzést. Nagy igény merült fel ugyanis ezzel kapcsolatban. Ennek lehetőségeivel kapcsolatban kezdődtek meg a tárgyalások a Georgikon Campussal Dr. Lukács Gábor korábbi főigazgató-helyettes kezdeményezésére

„Tágítsuk a kört, nekünk nagyon fontos Keszthely. Hiszen keszthelyiek vagyunk, nagyon fontos az egyetem, a Georgikon, hiszen több kolléga itt végzett és fontosak nekünk Keszthely hagyományai, az egyetem. És azt várjuk, hogy ezzel az együttműködéssel nekünk is több diákunk lesz, illetve az egyetem számára olyan tehetséges diákokat tudunk küldeni, tudunk biztosítani, akik tovább viszik az egyetem jó hírnevét és tovább viszik az agrárképzést.” - mondta el Páhi Sándorné Szalai Éva a ZSzC Közgazdasági Technikum igazgatója.

A Georgikon 227 éves múltra tekint vissza. Rendelkezik azzal a háttérrel és tudással, hogy megfelelően indulhasson el újra a középfokú mezőgazdasági képzés Keszthelyen. Gyakorlati helyet is több területen tudnak biztosítani. Erről Dr. Szabó Péter általános campus-főigazgató helyettes beszélt.

„A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek, és különösen itt nálunk a Georgikon Campusnak is kiemelt szerepet szánunk a MATE 2030 stratégiában annak, hogy a jövő agrárgenerációját kineveljük és a vidéki életet fejlesszük, a vidéknek a népességmegtartó erejét növeljük. És ehhez azt gondolom, hogy egy nagyon jó kezdeményezés, hogy Keszthelyen ismételten elindítsuk a mezőgazdasági technikus képzést, mert azt gondolom, hogy a piaci igény megvan arra, hogy ilyen szakembereket képezzünk.”

A sajtótájékoztatón Vozár Péterné alpolgármester kiemelte, a Georgikon biztos karriert jelent az itt végzetteknek. Keszthely korábban agrárváros volt, összefüggött a neve az agrárképzéssel, így nagy öröm, hogy újraindulhat a középfokú képzés. Nagy Bálint államtitkár úgy fogalmazott, ezzel az együttműködéssel a régió nagy lépést tud tenni az egész ország számára fontos agrároktatásért.

 

„Meggyőződésem, ugyanis világszinten, ha megnézzük az élelmiszeripar, a mezőgazdaság az elmúlt években, évtizedekben végbement fejlődés, - akár a technológiai fejlődések, akár a mezőgazdaságban is jellemző precíziós gazdálkodás - ezek mind-mind olyan tudást igényelnek, aminek szükségszerűen mind a középfokú, mind pedig a felsőfokú képzésnek is alkalmazkodni kellett és kell hozzá folyamatosan. Hiszen ez egy folyamatosan változó terület. És azt gondolom, hogy ezzel a hozzáállással mind a helyi tudással, mind pedig az innovációval irányított hozzáállás, az egy nagyon nagy lehetőséget jelent minden jövőbeli hallgató számára.”

Az első mezőgazdasági technikus osztályt 24 fővel tervezik elindítani a Közgazdasági Technikumban.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. szep. 29. péntek 17:48 | Keszthely
2020 óta képeznek a keszthelyi VSZK-ban fitness-wellness instruktorokat.
| 2023. feb. 20. hétfő 15:58 | Zalaegerszeg
Két keszthelyi is sikeresen teljesítette a képzést.
| 2022. dec. 9. péntek 16:14 | Keszthely
Nyílt napot tartottak a Georgikonon. A felvételizők új szakok közül is választhatnak.
| 2022. nov. 8. kedd 17:07 | Keszthely
A képzésekre november 15-ig jelentkezhet bárki, aki rendelkezik alapdiplomával.
| 2022. aug. 25. csütörtök 16:07 | Keszthely
Az aszályt a szőlő is megérezte, a sok napsütés és a meleg azonban jót tett a növénynek.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
18:30
Objektív
19:00
KREA TV
19:13
Savaria Filmfesztivál
20:00
Ludovika TV
21:00
21:30
22:00
KREA TV
22:13
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.