Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Mária koronázás és elsőáldozás anyák napján
2024. máj. 6. hétfő |
Mária koronázás és elsőáldozás anyák napján
Kettős ünnepet tartottak a Kármelita Bazilikában vasárnap. Anyák napja alkalmából ünnepelték Szűz Máriát, a mennyei édesanyát. Emellett ezen a napon tartották az elsőáldozást is. Mária megkoronázásának szertartását negyedik éve rendezik meg a keszthelyi bazilikában, a szentmise keretében virágkoszorúval ékesítik a Szűzanya szobrát.

Mária megkoronázásának gondolata Szent István idejében jelent meg, mikor hazánk első királya Magyarországot, és ezzel a magyar koronát a Szűzanya oltalmába ajánlotta. A 12. században már megjelentek olyan Mária képek, amelyeken Mária égi trónon ül és a koronát angyalok tartják feje felett. A katolikus egyházban fontos, hogy anyák napján ne csak a földi, hanem mennyei édesanyánkat is köszöntsük. Ezért Erdélyben szokás volt ilyenkor virágkoszorút helyezni Mária fejére.  

„Ehhez egy ilyen rezgőből, gypsophilaból készítettem egy drót keretre egy olyan méretű – jelképesen – koronát, egy kis koszorút tulajdonképpen, amit a Szűzanyának a 12 csillagból álló koronájára helyezünk ilyenkor. Illetve máshol is, például a várvölgyi templomban egy egészen kicsi kis Szűzanya szobor van, ott egy 10-12 centi átmérőjűt készítettem ugyanilyen szisztémával.” - mondta Pálfi György.

A vasárnapi nagymisén megtelt a Kármelita Bazilika. Ezen a napon tartották az elsőáldozást is, így nagyon sok szülő, nagyszülő kísérte figyelemmel, ahogy a gyerekek először veszik magukhoz az ostyát. Az elsőáldozás nem csak az egyház ünnepe, hanem a családé is, amelyben a gyermek nevelkedik. Így az anyák napi Mária koronázás, valamint az elsőáldozás egyaránt ajándék volt az édesanyáknak, nagymamáknak.

„Miután a Szűzanya elszenderült, testestül, lelkestül felvétetett a mennybe, és ott elnyerte az örök koronát, koszorút. Ennek jegyében, hogyha a mennyben megkapja a Szűzanya a koszorút, a koronát, a virágkoronát, akkor mi is kifejezzük tiszteletünket, hódolatunkat, kérve az ő közbenjárását, mint égi királynő, angyaloknak királynője, hogy járjon közbe értünk. Ez egy szép gesztus, hogy ez egy ne régóta bevezetett tradíció, most negyedik alkalommal került rá sor a bazilikában.” - emelte ki Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa.

A Mária koronázás mellett a szentmise másik felemelő pillanata volt a gyermekek elsőáldozása. A fiatalokat Bacsa Dávid káplán látta el útravalóval a prédikációban.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. máj. 2. kedd 17:22 | Keszthely
Vasárnap a szokásos szentmise részeként zajlott az elsőáldozás Keszthelyen, a Fő téri templomban.
| 2020. szep. 22. kedd 19:02 | Keszthely
Szeptember 20-án tartották az elsőáldozást a Ranolder iskola tanulóinak.
| 2023. máj. 23. kedd 18:06 | Keszthely
Május a Szűzanya hónapja, a két csoport repertoárjában rengeteg olyan mű található, mellyel őt dicsőítik.
| 2020. szep. 7. hétfő 14:52 | Keszthely
Európa egyik legismertebb Mária ábrázolása a lengyel katolicizmus és függetlenség szimbóluma.
| 2020. aug. 17. hétfő 14:50 | Keszthely
Keszthely is bekapcsolódott a nemzetközi zarándoknapba.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
KREA TV
19:13
Savaria Filmfesztivál
20:00
Ludovika TV
21:00
21:30
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.