Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / A barátság fontosabb a győzelemnél - megnyitották a Helikoni Ünnepségeket
2024. ápr. 25. csütörtök | Keszthely
A barátság fontosabb a győzelemnél - megnyitották a Helikoni Ünnepségeket
Megnyitották a 2024-es Helikoni Ünnepségeket. A Festetics-kastély parkjában kezdődött az ünnepségsorozat, ahol megkoszorúzták gróf Festetics György szobrát. A hagyományoknak megfelelően a Helikon parkban fellobbant a helikoni láng is, mellyel hivatalosan is kezdetét vette a kulturális seregszemle.

A Helikoni Ünnepségeket 1817-ben gróf Festetics György indította el. A kastély parkjában a jelenlévőket Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte. Elmondta, csodálatos az az örökség, amit a Festetics család ránk hagyott és nagy öröm, hogy ismét az ő nevüket viselheti a kastély. 

„Azt gondolom, hogy egy régi hiátusunknak tettünk eleget, amikor Nagy Bálint támogatásával és a KIM-nek köszönhetően jóváhagyták, hogy újra Festetics-kastélynak hívják ezt a csodálatos épületet itt mögöttem. Azt hiszem, hogy ez méltó mindahhoz az örökséghez, amit ez a család idehozott Keszthelyre és az egész országba.”

Gyetvai Alexandra, az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, az eseménynek évszázadok óta Keszthely az otthona, ez így is kell, hogy maradjon. Hónapok óta dolgoznak azon, hogy minden idelátogató jól érezze magát. 

„Idén már összesen 24 kategóriában mérettethetik meg magukat a dunántúli középiskolások. Közel 100 iskola megközelítőleg 2000 diákja érkezik szeretett városunkba hogy ezen a három napon át 9 művészeti ágban velünk együtt öregbítsék ezt a nemes hagyományát és továbbvigyék a helikoni eszmét.”

A köszöntők végén koszorút helyezett el gróf Festetics György szobránál  herceg Festetics György, Nagy Bálint államtitkár, Oláh Zsanett, a keszthelyi képviselőtestület tagjai, valamint a szervezők. A kastély parkjából a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében vonult át a tömeg a Fő térre. Ott is koszorút helyeztek el a gróf ülőszobránál, és felkötötték nyakába a helikoni kendőt. Innen a Helikon parkba indultak a felvonulók. 

Az emlékműnél felcsendült az első Helikonon részt vevő Dukai Takách Judit verse. Manninger Jenő polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a Helikon hagyományát kötelesség ápolni, mely egy nemes feladat.  

„A mecénás főúr kultúraszeretete, támogató elkötelezettsége emellé hívta életre a császár születésnapjához, és a georgikoni vizsgák időpontjához igazítva 1817 és 1819 februárja között azt az 5 helikoni ünnepséget, amely Keszthelyt rövid időre valóban a magyar Weimar rangjára emelték.”

Herceg Festetics György kiemelte, nagy öröm, hogy Keszthely továbbörökíti azt, amit felmenői létrehoztak. 

„Élmény, ami itt van, az egyedülálló. Nem hiszem, hogy más helyen a világon ez a szisztéma létezik, hogy éppen középiskolások nem tudom mennyi diszciplínából, de azt hiszem több mint 20 különböző diszciplínában fognak konkurálni egymással. Mint a polgármester mondta, nem olyan fontos nyerni, de fontos összejönni.”

A köszöntőket követően a herceg és a polgármester közösen gyújtotta meg a helikoni lángot. Ezzel hivatalosan is megnyitották az Ünnepségeket. A rendezvény végén a Nők a Balatonért Egyesület tagjai megkoszorúzták Dukai Takách Judit emléktábláját. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
A fődíjasok gálája zárta a Helikoni Ünnepségeket.
| 2024. ápr. 26. péntek 19:15 | Keszthely
A kategóriákban mintegy száz iskola diákja mutatta be tudása legjavát.
| 2024. ápr. 24. szerda 19:15 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Gyetvai Alexandra az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumi elnöke.
| 2024. ápr. 24. szerda 19:15 | Keszthely
A városban 7 helyszínen lesznek megmérettetések.
| 2023. ápr. 27. csütörtök 18:31 | Keszthely
A Híradó Plusz mai vendége: Stadler Tímea Kinga
X. évfolyam 8. szám
Megjelenés: 2024. április 26.
19:30
Balatoni Mozaik
20:00
Egy csipetnyi szó
21:00
21:30
22:00
Kukkantó
22:20
Göcsej filmfesztivál
23:00
Egy csipetnyi szó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.