Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Tenyésznek a szúnyogok, folyamatosan figyelik őket
2024. ápr. 22. hétfő | Keszthely
Tenyésznek a szúnyogok, folyamatosan figyelik őket
Folyamatosan figyelik a szakemberek, hogy mikor szaporodhatnak el a szúnyogok. A tenyészőhelyeket akár hetente is felkeresik és vizsgálják a lárvákat. Szükség esetén javasolják a gyérítést. Jelenleg is vannak vérszívó rovarok, de ezek nyárra már elpusztulnak.

Keszthely határában, a Hévízi-láp bővelkedik tenyészőhelyekben. Dr. Sáringer-Kenyeres Marcell rendszeresen vizsgálja, hogy mennyi szúnyoglárva van a területen.  Tavasztól egyre sűrűbben, akár hetente kijár az érintett területekre. A szakemberek az időjárást is figyelik, szükség esetén azonnal jelzik az illetékeseknek, hogy biológiai gyérítés szükséges.

„Folyamatosan figyeljük a lárvatenyésző helyeknél, hogy mikor jelennek meg a humánszúnyog-ártalomban jelentős szerepet játszó fajok, mikor lesz olyan mennyiségű lárva ezeken a tenyészőhelyeken, hogy a biológiai gyérítéssel segíthessük azt, hogy a humánszúnyog-ártalomban kevesebb csípőszúnyog vegyen részt” - nyilatkozta a csípőszúnyogok kutatásával foglalkozó szakember.

Az egy hónappal ezelőtti vizsgálathoz képest a tenyészőhelyek mérete csökkent és sok esetben alkalmatlanná váltak arra, hogy a csípőszúnyogok fejlődni tudjanak bennük. A lehűlés nem kedvezett a rovaroknak. A vérszívók lárvái és bábjai jelen vannak, de az ezekből kikelő imágók, azaz kifejlett szúnyogok nyárra már el fognak pusztulni. 

A korábbi évekhez képest teljesen átalakult a szúnyogszezon hazánkban. Az enyhe tél, valamint az új, ázsiai eredetű fajok eddig ismeretlen veszélyt jelenthetnek számunkra – ezt a Pécsi Tudományegyetem kutatócsoportja állapította meg. 

„Megjelentek hazánkban és Európa szerte olyan idegenhonos fajok, amelyek picit máshogy viselkednek, más körülményekhez képesek adaptálódni, mint a hazai megszokott szúnyogfajaink. Ők képesek akár az augusztusi kánikulát, a nagy szárazságot is túlélni, kibírni és ennek köszönhetően még akár szeptember, október folyamán is aktívak maradni” - nyilatkozta televíziónknak dr. Kemenesiné dr. Kurucz Kornélia, a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium egyetemi adjunktusa. 

A Virológiai Nemzeti Laboratórium arra hívja fel a figyelmet, hogy egy elhanyagolt kertben több ezer kikelő csípőszúnyog keserítheti meg egy egész környék mindennapjait. A kisebb vízgyülemlek eltávolításával, vagy akár a vízgyűjtő edény lefedésével is sokat tehetünk a szúnyogok ellen. A szakemberek ezt kérik, aki szokatlan szúnyogfajjal találkozik, próbálja meg lefényképezni és a Mosquito Alert nevű alkalmazáson azt jelezni. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV 

 

| 2023. szep. 21. csütörtök 18:30 | Keszthely
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
| 2023. máj. 23. kedd 18:10 | Keszthely
Kémiai beavatkozással léptek fel a vérszívók ellen.
| 2023. máj. 19. péntek 13:26 | Keszthely
A napnyugta utáni órákban lesz a beavatkozás.
| 2023. már. 23. csütörtök 15:24 | Keszthely
A csapadékos, kora tavaszi idő indokolja a biológiai beavatkozást.
| 2021. már. 23. kedd 18:03 | Keszthely
Az időjárás miatt a tervezettnél később kezdődik a szúnyoggyérítés.
X. évfolyam 8. szám
Megjelenés: 2024. április 26.
00:00
Képújság
06:00
Hargita TV
06:22
Savaria Filmfesztivál
06:39
06:41
Bagye Juon
07:00
Híradó
07:45
KÖZÉRT
08:15
Balasport 2023
08:45
KREA TV
09:00
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.