Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Gyöngyöző eredmények
2024. ápr. 17. szerda |
Gyöngyöző eredmények
A keszthelyi Gyöngyfűző szakkör alkotásaiból nyílt kiállítás a Balaton Színház emeleti folyosóján. A tárlat a Nemzeti Művelődési Intézet „A SZAKKÖR” elnevezésű programjának részeként valósult meg.

Népi iparművészek instrukciói alapján készültek a keszthelyi szakkörösök munkái. Nyakláncok, fülbevalók, kokárda és gyöngykaláris is tarkítja az öt alkotó kiállítását. Ősztől heti rendszerességgel találkoztak és fűzték az üveg-, kása- és szalmagyöngyöt.  

„A szakkör befejezése ez, a gyöngygallérok, a gyöngyszövött kis pántok, nyakláncok és fülbevalók, amiket készítettünk, ennek a kiállítása van. Öten voltunk a szakkörben, mind az ötünknek itt van az elkészített műve.”

A művészi tevékenység mellett közösség kovácsolódott az alkotókból. Bognár Edit, Molnár Ferencné Dr. Putics Verona, Ságiné Tompos Tünde, Siszler Katalin, valamint Tóth Margit keze munkáját dicsérik a tárgyak.  A keszthelyi gyöngyfűző szakkör a Nemzeti Művelődési Intézet „A SZAKKÖR” programján belül zajlott.


„A Nemzeti Művelődési Intézet 2020-ban a covid-járvány idején indította útjára az A szakkör mozgalmat, először kevesebb mennyiségben, most pedig már 18 féle szakkörből válogathatnak a kedves csoportok. Azért volt nagyon fontos, mert itt Keszthelyen ez volt az első alkalom, a gyöngyfűzés, hogy csatlakoztak az itt lévő asszonyok.” - nyilatkozta Matyasovszki Margit, a NMI Zala Vármegyei igazgatója.

A gyöngyfűző szakkör lezárult, de az alkotók más keretek között folytatják a munkát. Ősszel szeretnék A SZAKKÖR program más művészeti ágában is kipróbálni magukat. A vasárnap megnyílt tárlat május 10-ig látható a Balaton Színházban. A vármegyei szakkörök közös kiállításokon is bemutatkoznak. A zalai esemény május 21-én Nagykanizsán a Hevesi Sándor Művelődési Központban lesz.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

X. évfolyam 8. szám
Megjelenés: 2024. április 26.
18:00
Szignatúra
18:30
Természetvédelem határok nélkül
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Göcsej filmfesztivál
20:44
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Természetvédelem határok nélkül
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.