Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Tavaszt köszöntöttek Gyenesdiáson
2023. ápr. 25. kedd | Gyenesdiás
Tavaszt köszöntöttek Gyenesdiáson
Főzőversennyel, természetjárással és vidám családi programokkal köszöntötték a tavaszt Gyenesdiáson. A Rügyfakadás Tavaszünnepet 23. alkalommal szervezte meg a 25 éves Forrásvíz Természetbarát Egyesület. A programhoz az egész országból csatlakoztak. Az eseménynek a közösségépítés mellett természetvédelmi szerepe is van, az adományokból turistaútvonalat újítanak fel a Keszthelyi-hegységben.

Egész vasárnap délelőtt készültek a bográcsételek a Nagymezőn. Sertés, marha, de vadhús is adott alapot az étkeknek. A csapatoknál nem hiányozhatott a jókedv sem. Mindenki saját recept alapján főzött a legjobb tudása szerint. Az országból 13 civil szervezet, illetve baráti társaság gyűlt össze, hogy megmérettesse magát a főzőversenyen.

„A Gyenesdiási Fürdőegyesületnek a tagjai vagyunk. Érdekesség, hogy az ország minden részéből vagyunk itt, amikor ilyen rendezvények vannak. Meg egyébként is minden évben indulunk ezen a főzőversenyen. Többnyire sikerrel, majd meglátjuk az idei hogy lesz. Mivel Zalában vagyunk egy göcseji vörösboros, áfonyás szarvaspörköltet készítettünk.”  - mondta el Csizmadia Gáborné.

A szervező Forrásvíz Természetbarát Egyesület idén lett 25 éves. Az elmúlt negyedévszázadban számos rendezvényt valósítottak már meg a térségben. Eleinte a források védelmére helyezték a hangsúlyt, azóta sokkal szélesebb skálán mozog feladatkörük. A Rügyfakadás Tavaszünnep középpontjában mindig a környezetvédelem áll. Az elmúlt években többek között gyűjtöttek a balatongyöröki mandulafák pótlására, tanösvények rendbetételére vagy éppen az erdei tornapálya felújítására. A sor számos projekttel folytatódott.

„Állítottunk bálványos regős prést, akkor a Keszthelyi-hegység túraútvonalait hoztuk létre, illetve tartottuk karban. A János-forrásnak az újraöltöztetése, Keszthelyi-hegység forrásainak a felmérése, vizeinek a vizsgálata, csak néhány, amit említeni tudok.” - mondta  Gálné Németh Ildikó egyesületi elnök.

Gyenesdiás klímatudatos település, számos díjjal jutalmazták már a nagyközséget. A környezetvédelmi szemléletformálás fontos az önkormányzatnak is, civil szervezeteik pedig partnerek ennek megvalósításában.

„Sok olyan értéket jelentettek a környezetünk számára, amelyből az önkormányzat nyert. Talán nyer a fenntarthatóság, nyer a Föld védelme, nyerünk mi is és az unokáink, akiknek, ha elültetjük azt a fát, hiszen ilyenre is sor került az előző időszakban. Mandulafa, diófaültetésére, akkor azt hiszem, hogy az az érték, az becsülnivaló érték és a jövő számára utánpótlást ad a környezettudatosság jegyében.” - fogalmazott Gál Lajos polgármester:

Idén a turistaútvonalak felújítására gyűjtöttek a rendezvényen. A családbarát fesztiválon minden korosztálynak szerveztek programot. Bemutatót tartottak a Gyöngy gyógyító falu tagjai és a huszárok is. A gyermekeknek koncerttel, játékokkal, Föld napi vetélkedővel, a családoknak és baráti társaságoknak túrázással színesítették a napot.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. ápr. 22. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
24. alkalommal szervezték meg a Rügyfakadás Tavaszünnepet a Nagymezőn.
| 2019. ápr. 30. kedd 15:54 | Gyenesdiás
A Nagymezőn főzőversenyt is rendeztek, húsz csapat készített változatos ételeket.
| 2018. ápr. 24. kedd 11:10 | Gyenesdiás
Húsz éves a Forrásvíz Természetbarát Egyesület és a Rügyfakadás Tavaszünnep.
| 2014. ápr. 30. szerda 06:17 | Gyenesdiás
A felújított erdei tornapályával ünnepelték a hétvégén tavasz beköszöntét a gyenesdiási Nagymezőn.
| 2022. ápr. 26. kedd 17:30 | Gyenesdiás
A természetvédelemről szóló rendezvényen színes programokkal várták a családokat.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
06:38
Göcsej filmfesztivál
07:00
Híradó
07:15
Választás 2024
07:55
Balasport 2023
08:25
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:36
09:38
Göcsej filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.