KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-04-11 15:20
Huszonhárman szavaltak a magyar költészet napján
Címkék: költészet napja, szavalóverseny, József Attila, Fejér György Városi Könyvtár
Keszthely - Ma van a költészet napja, József Attila születésnapja. Hagyományosan ehhez naphoz kapcsolódva rendezik meg a költő nevét viselő szavalóversenyt. A hétfői, keszthelyi területi fordulón József Attila és kortárs magyar költők versei is elhangzottak. A Keszthelyi járásból 23 felső tagozatos diák mérettette meg magát a Fejér György Városi Könyvtárban. A verseny tétje a megyei fordulóba jutás volt, amelyre április 14-én kerül sor Lentiben.

A hagyományoknak megfelelően József Attila verse volt a kötelező költemény a versenyen. Elsőként az 5-6. osztályosok állhattak a zsűri elé, utánuk mutatkozhattak be a 7-8. osztályos diákok. A szabadon választott verseknél nagy népszerűségnek örvendtek a kortárs költők, de klasszikusokkal is találkozhattak az ítészek. József Attila költeménye mellé többen választottak vidámabb verseket.

„Úgy gondoltuk, hogy ha már van egy szomorú, akkor legyen egy boldog vers is, mert én általában az ilyenekkel szoktam indulni. Be szoktak jönni a szavalóversenyeken, jobban fekszik nekem, mint a szomorú vers.” - mondta a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola tanulója, Dolacsek László.

A szavalóverseny területi fordulóját immár 28. alkalommal szervezték meg Keszthelyen. A vetélkedő első és második helyezettje Lentiben mérheti össze tudását a megyei döntőn. A jó eredmény elérésében nagy szerep jut a felkészítő tanároknak is, akik már a megfelelő versválasztással is nagyon sokat tudnak segíteni a diákoknak.

„A diákokhoz választunk verset azt gondolom mindannyian. Habitusuk szerint, éppen lelkiállapotuk szerint, és egy kis részben vagyunk benne mi magunk, hogy mi a mi kedvencünk. Jó néhányat eléjük tárunk, és abból a néhányból lehet aztán választani.” - emelte ki az Egry József Általános Iskola pedagógusa, Dr. Polgárné Posch Judit.

A Fejér György Városi Könyvtárban közel harminc versmondó mutatkozott be a zsűri előtt. Az ítészek elnöke elmondta, több kiemelkedő szavalattal is találkoztak, éppen ezért nem volt könnyű dolguk a bírálatnál. Cséby Géza azt is kiemelte, ezeknek a versenyeknek fontos célja az anyanyelv ápolása is.

„A magyar nyelv nem könnyű nyelv, de nagyon szép nyelv. Éppen ezért aki magyar nyelvterületen született, magyarnak érzi magát, magyarul beszél, annak kötelező szépen, szabatosan megtanulni magyarul. Ez a mi kultúránk egy olyan kapaszkodó, amelybe bármikor bele tudunk kapaszkodni, és ez egy büszkeségünk.” - tájékoztatott az irodalomtörténész.

Az idei József Attila szavalóversenyen három keszthelyi és öt vidéki iskola állt a zsűri elé. A vetélkedő megyei fordulójára április 14-én kerül sor Lentiben.

A területi fordulóról a korcsoportok első két helyezettje jutott tovább a megyei döntőbe. Az 5-6. osztályosok közül Dunca (ejtsd: Dunka)-Stadler Márk Zoltán és Lázár Panna képviselheti a térséget, mindketten a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola diákjai. A 7-8-asoknál szintén hévízi tanuló diadalmaskodott, Dolacsek László mellett a zalaszentgróti Szép Gerő szavalhat majd Lentiben.

Regman Karola - Keszthelyi TV

                 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszázhúszonhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Komolyzenei gálán a különdíjasok 2018-04-23 16:02
Keszthely - Helikon: több mint 450 arany-, ezüst- és bronzminősítés 2018-04-23 15:55
Keszthely - Helikoni kavalkád 2018-04-23 14:06
Keszthely - Busz, étel, ágy - logisztika a Helikonon 2018-04-21 10:17
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés