KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-03-19 16:01
Széki játékfűzés a gyakorlatban
Címkék: széki játékok, képzés, gyűjtés, Örökség Alapítvány
Keszthely - Egyedülálló játékgyűjteményt ismerhettek meg az érdeklődők a hétvégén. Az Örökség Alapítvány elnöke, Hintalan László gyűjtötte össze a Szék faluban jellegzetes játékokat, és egy képzés keretében meg is ismertette azokat a résztvevőkkel. A programon 55 játékot játszottak végig, és közben elméleti tudással is gazdagodtak.

Jellegzetes széki játékot játszottak a képzés résztvevői. A széki népművészet egy szelete, a tánckultúra ma már világszerte ismert, a térség játékainak összegyűjtésére azonban idáig nem került sor. Most Hintalan László adott közre egy hiánypótló kötetet, és ezzel egy időben oktatást is tartott az érdeklődőknek, ahol a résztvevők a gyakorlatban is megismerhették a széki játékfűzés technikáját.

„Elsősorban azt emelném ki, hogy széki származású vagyok. Még sohasem találkoztam a Hintalan László gyűjteményén kívül széki játékfűzéssel. Nagyon megörültem neki, mert óvodásokat tanítok táncolni, azon kívül, hogy gyógypedagógusként dolgozom.” - mondta egy résztvevő, Vekerdy Mónika.

A programnak Keszthely a második állomása, először a budapesti Hagyományok Házában szervezték meg, és nagy érdeklődésre tartott számot. A képzést elsősorban pedagógusoknak, koreográfusoknak és táncházvezetőknek ajánlják, de bárki jelentkezhet, aki érdeklődik a Kárpát-medence játékkincse iránt. A résztvevők a játékok során elméleti tudással is gazdagodtak, és a gyűjtés körülményeiről is hallhattak.

„Nekem alkalmam adódott több évtizeden keresztül Csorba János bácsitól. Ő a Népművészet Mestere, a mozgalomban nagyon elismert ember, amikor Pesten járt, akkor elhívtuk egy párszor, nem is egy párszor, sokszor, hogy mesélje el. Ő nagyon fontosnak tartotta, hogy megőrizze. Sebő Ferenc gyűjtött össze egy gyönyörű életrajzot is róla, leírta a hagyományait, de játékokról keveset esett szó. Mivel én szeretem a gyerekeket, szeretek játszani, összegyűjtöttem, összeírtam, ami volt, és most eljött az ideje, hogy ez bekerüljön a mozgalomba is.” - tájékoztatott az Örökség Alapítvány elnöke, Hintalan László.

A keszthelyi képzésre az ország egész területéről érkeztek résztvevők. A jövőben még több városban, így például Debrecenben és Szarvason is lesz hasonló program az Örökség Alapítvány szervezésében. A jelentkezés részleteiről az alapítvány elérhetőségein lehet tájékozódni.

Regman Karola - Keszthelyi TV        

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * negyvennyolc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Hévíz - Vadnyúl és tokhal - 13 séf főzött Hévízen 2018-04-17 13:51
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés