KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-03-14 14:50
Árvíz, belvíz: egyelőre nincs veszély
Címkék: Balaton, vízállás, Sió-csatorna
Keszthely - Az alacsonyan fekvő déli parti településeket és a Sió-csatorna mentén gazdálkodókat aggasztja a Balaton rendkívül magas vízállása. A jelenlegi szint indokolta a Sió-zsilip megnyitását. A lassú csökkenést az okozza, hogy a tó utánpótlása, a Zala és egyéb más folyók csaknem a zsilip kapacitásával megegyező mennyiségű vizet szállítanak.

Napról napra változik a Balaton vízállása, jelenleg bőven az optimális szabályozási szint felett van. Burucs Zoltán egyetemi docens úgy fogalmazott: szokatlanul magas a szint. Az elmúlt ősz átlag feletti csapadékmennyisége és az idei év hóban bővelkedő februárja állhat a jelenség mögött.

"Szélcsendes időben nem okoz problémát, viszont hogyha szelessé válik az idő, akkor a Balaton lengeni kezd és a keleti irányból a nyugati öblökbe - főleg ugye keszthelyi öbölbe - préseli át a vizet a szél. Itt több deciméternyi vízszintemelkedés is bekövetkezhet és ez már tényleg áradásokat tud okozni." - magyarázta Dr. Burucs Zoltán a Kaposvári Egyetem docense.

A magas vízszint egyelőre nem okoz gondot a déli part alacsonyan fekvő településein, így Keszthelyen sem, bár a csatornák telítettek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai folyamatosan figyelik ezeket a területeket, hiszen számítani lehet arra, hogy következő néhány hétben megérkezhetnek az erős böjti szelek, melyek már okozhatnak gondot ilyen magas vízállás mellett. Egyelőre a víz jelenlegi szintje nem igényel ennél több intézkedést.

"A keszthelyieknek azt gondolom, hogy nincsen félig valójuk. Ma egyébként a Balatonnak az átlag vízállása 128 cm. Lassan olvad a jég és amit úgy egészen a nagy Balatonnal kapcsolatosan fontos tudni, hogy a vízeresztés most maximálisan megy már, tehát 50 köbméter per szekundummal eresztünk a Sió zsilipen keresztül. Ugyanakkor nagyon erős olvadás kezdődött a vízgyűjtő területeken és erre az elmúlt napokban elég komoly mennyiségű csapadék is esett, ez folyékony halmazállapotú csapadék volt." - nyilatkozta Siklós Gabriella, Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A vízállást a jelenleg másodpercenként maximálisan ötven köbméter vizet áteresztő zsilip lassan tudja befolyásolni. Jelenleg a kivitelező kiválasztási folyamata zajlik ahhoz a beruházáshoz kapcsolódóan, aminek keretében egy új Sió-zsilip épül és a Sió-csatornát erősítik meg. A tizenkét milliárd forintba kerülő projekt még az idén, kora ősszel elindul. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * háromszáznyolcvankettő
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Keszthely - A zalai alakulatoknak is jelentős szerepe volt 1848-ban 2018-03-15 17:47
Keszthely - Ezrek látogattak a kastélyba március 15-én 2018-03-15 17:40
Zalaegerszeg - A szabad sajtó napja 2018-03-15 17:33
Keszthely - A pártától a huszárcsákóig 2018-03-15 17:25
Hévíz - Teltház a szállodákban 2018-03-14 14:45
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés