KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-03-13 22:58
Filharmónia: Fischer Annie-ösztöndíjasok koncertje
Címkék: Filharmónia, koncert, Csabay Domonkos, Janca Dániel, Fischer Annie-ösztöndíj, Balaton Színház, Keszthely
Keszthely - A Filharmónia szezonbérlet harmadik hangversenyén a tavalyi év Fischer Annie-ösztöndíjasai közül két ifjú tehetség lépett fel a Balaton Színházban. Zongorán és ütőhangszereken Bach, Beethoven, romantikus, modern és kortárs szerzők művei szólaltak meg. Ez a koncert is azt kívánta erősíteni, hogy a klasszikus és a mai zene jól megfér egymás mellett.

Beethoven úgynevezett „Eroica” variációival nyitotta a hangversenyt Csabay Domonkos. Még nem volt egészen 6 éves, amikor kíváncsiságból leült egy családi pianínóhoz. Akkor döntötte el, hogy szeretné megtanulni ezt a hangszert. A zeneiskola után konzervatóriumba ment, majd onnan a Zeneakadémiára, ahol tanárai, Kemenes András és Lantos István nagy hatást gyakoroltak rá. 2014-ben szerezte meg diplomáját, tavalyelőtt pedig zeneművészeti Junior Prima Díjjal tüntették ki. A Filharmónia Magyarország Fischer Annie-ösztöndíját már másodjára nyerte el és nagyon hasznosnak ítéli. „Az ország számos pontján biztosít fellépési lehetőséget. Olyan városokban is, ahova egyébként nem biztos, hogy eljutnánk szerepelni, mert mondjuk nincsen személyes ismeretség, vagy hasonló lehetőség, hogy koncerteken fellépjünk. De a Filharmónia szervezésében lehetőség nyílik ilyen helyszíneken is fellépni. És például Keszthely az pontosan erre példa, hogy egy olyan nagyon szép városban léphetünk fel, ahova egyébként nem biztos, hogy eljutnánk.”

Andy Akiho amerikai zeneszerző egy beszédfelolvasó és egy dobos formabontó duettjét komponálta meg, melyet Janca Dániel előadásában hallhatott a közönség. A szintén Zeneakadémiát végzett fiatal hangszeres tudását külföldi tanulmányokon, mesterkurzusokon mélyítette el, és különböző nemzetközi fesztiválokon mutatta be. Ezek közül legbüszkébb a 2012-es olaszországi fermoira, ahol a timpani kategória győztese lett. Diplomáját klasszikus ütőhangszer és jazzdob szakon szerezte, ebből kifolyólag klasszikus műfajokkal és kortárs zenével is foglalkozik, koncertjein Bach és modern szerzők művei egyaránt helyet kapnak. „Nekem a legnagyobb célom az, hogy ezeket a fantasztikus mesterműveket hitelesen tudjam előadni, és hogy ilyen nagyszerű művekkel foglalkozhassam, ezzel tölthessem az időmet. Ez a legfontosabb számomra. És hogy ezzel nagy élményt adjak a közönségnek, és értékekkel találkozzanak.”

A két Fischer Annie-ösztöndíjas tehetség koncertje után a Filharmónia idei keszthelyi évadát május 10-én szokás szerint a magyar zenei élet jelentős képviselője, a Savaria Szimfonikus Zenekar zárja. Az est különlegessége, hogy a szombathelyi együttest női karmester, az osztrák Hermine Pack dirigálja.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A Fischer Annie-ösztöndíjasok hangversenyéről bővebb összeállítással jelentkezik a március 27-i Szignatúra című kulturális magazin.

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszázharmincöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Keszthely - A zalai alakulatoknak is jelentős szerepe volt 1848-ban 2018-03-15 17:47
Keszthely - Ezrek látogattak a kastélyba március 15-én 2018-03-15 17:40
Zalaegerszeg - A szabad sajtó napja 2018-03-15 17:33
Keszthely - A pártától a huszárcsákóig 2018-03-15 17:25
Keszthely - Árvíz, belvíz: egyelőre nincs veszély 2018-03-14 14:56
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés