KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-03-09 16:07
A vadállományt védik az erdőlátogatás korlátozásával
Címkék: erdőlátogatás, korlátozás, Bakonyerdő, vadállomány
Keszthely - Erdőlátogatási korlátozást vezetett április végéig a Bakonyerdő Zrt. A társaság a korábbi évekhez hasonlóan, a vadállomány védelme érdekében hozta meg a döntést. A természetjárók csak a turistautakon közlekedhetnek, ezeket ugyanis a vadak már megszokták és elkerülik az ember közelsége miatt. A korlátozás a Bakonyerdő által kezelt állami erdőkre, beleértve a keszthelyi erdészet területére is érvényes.

A hosszan elnyúló zord időjárás nagyon megviselte a vadállományt, amin azzal próbált enyhíteni a Bakonyerdő Zrt, hogy az etető helyeken többlet takarmány kijuttatásával növelte a fellelhető energia forrásokat. Szemes-, lédús-, és szálas takarmányt biztosított tonnaszám több hónapon keresztül külön a kérődzőknek, és külön a vaddisznóknak.A tél múlásával is óvni kell a vadállományt, ezért a korábbi évekhez hasonlóan erdőlátogatási korlátozást vezetett be a Bakonyerdő Zrt.

Szakács István, erdészeti igazgató: „Ez a korlátozás az erdőben lévő vadállományt szolgálja elsősorban, hiszen januárban, sőt már decemberben is a vaddisznómalacok már elkezdtek megszületni és nagyon sok vemhes állat van az erdőben. Ezeknek a folyamatos üldözése – főleg ilyen hideg időjárás után, mai volt az elmúlt időszakokban – ez rendkívül károsak a számukra.”

A 62 ezer hektár állami erdőt kezelő társaság ezért vezette be az erdőlátogatási korlátozást – tette hozzá az erdészeti igazgató. A vadállomány nyugalma érdekében kérik az erdőjárókat, hogy a kijelölt turista útvonalakat a megadott időszakban ne hagyják el. 

„Ezek az erdőben található vadak, vad – ez a turistaútvonalaktól, ahol érzi az ember közelségét, kicsit távolabb húzódik, tehát ha ezeket a turistaútvonalakat használják a kirándulók, akkor nem fogja zavarni a nyugalmában” - magyarázta Szakács István.   

A Bakonyerdő Zrt. rendelkezése nem a  turisták ellen irányul. Hiszen a társaság számos kilátót, turistautat és pihenőhelyet alakított ki az elmúlt évben. A közjóléti fejlesztések mind elérhetőek a turistautakon.

A Bakonyerdő Zrt. döntött arról is, hogy erre az időszakra nem ad ki hullajtott agancs gyűjtési engedélyt, hiszen ez a tevékenység is jelentősen zavarná az erdő vadállományát. A társaság arra kéri a lakosságot, természetjárókat, kirándulókat, hogy legyenek tekintettel környezetükre és vegyék figyelembe az április 30-ig elrendelt korlátozást.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 A korlátozás a Bakonyerdő Zrt. teljes területére vonatkozik (forrás: bakonyerdo.hu)

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszáznyolcvannyolc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Keszthely - A zalai alakulatoknak is jelentős szerepe volt 1848-ban 2018-03-15 17:47
Keszthely - Ezrek látogattak a kastélyba március 15-én 2018-03-15 17:40
Zalaegerszeg - A szabad sajtó napja 2018-03-15 17:33
Keszthely - A pártától a huszárcsákóig 2018-03-15 17:25
Keszthely - Árvíz, belvíz: egyelőre nincs veszély 2018-03-14 14:56
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés