KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-02-21 16:09
Isten nekünk háttal - napló a román háborúról
Címkék: román betörés, Isten nekünk háttal, Vetési Tamás, regény, könyv
Keszthely - Az első világháború ritkán emlegetett eseményét az erdélyi román betörést dolgozta fel könyvében Vetési Tamás. Az első kötetes keszthelyi szerzőt a hazaszeretet és az ismertterjesztés vezérelte munkájában. A Fejér György Városi Könyvtárban tartott hétfői könyvbemutatón elhangzott: az ’Isten nekünk háttal’ című regény magánkiadásban, haszonszerzés célja nélkül jelent meg.

Egy a román front mögött ragadt raj viszontagságait mutatja be a regény. A naplószerű írást első világháborús visszaemlékezések, harctéri írások és újságok alapján írta meg Vetési Tamás. A több mint 10 éve Keszthelyen elő, berettyóújfalui születésű férfi célja az volt, hogy tudassa – főleg a fiatalokkal – hogy volt egy világháború melyben 700 ezer magyar halt meg.

„Méltánytalanul vannak elfelejtve és én is, meg a Balatoni Roland is és még néhányan az országba azért küzdünk, hogy ők méltóan legyenek megemlékezve. Történnek egyébként eltagadhatatlanul lépések ez ügybe; vannak már rendbe hozott temetők, emlékművek, de sajnos egy utca, tér nincs elnevezve ezekről a hősökről, pedig rengeteg győztes csatába vettek részt – ezt szeretném minél több emberrel megismertetni” - mondta a szerző. 

Az első kötetes íróval Balatoni Roland beszélgetett a városi könyvtárban. A kötet lektora úgy véli, hogy a szerző célja az volt, hogy egy kis lámpást gyújtson és a világháború egy olyan eseményről írjon, mely szerinte még ma is tabunak számít.

„Én azt hiszem, hogy a Tamásról bátran kijelenthetjük, hogy amatőr történész. A fő specialitása az első világháború. És igazából, hogy miért született ez? Írhatott volna Doberdóról, Isonzóról, lembergi csatáról, írhatott volna a galíciairól, de ő pontosan azt a témát választotta, ami még a mai napig sajnos tabu téma – ez a 16-es erdélyi román betörés. Én úgy gondolom, hogy ő ennek az igazi nagymestere és hatalmas nagy tudása van, mint lexikális tudás, amit én úgy gondolom, írói vénával papírra vetett és így született meg ez a mű” - fejtette ki Balatoni Rolnad. 

A beszélgetés során elhangzott, hogy Vetési Tamás 20-30 éve gyűjti az első világháborús visszaemlékezéseket, eredeti naplókat, újságokat, utóbbiakból több mint 4 ezer példánya van.A könyvtárban a második, bővített kiadást mutatták be. A szerzőnek több nehézség árán, magánkiadásban sikerült a nagyközönség elé tárni a regényt. Továbbá elhangzott: Vetési Tamás ingyen írta meg az ’Isten nekünk háttal’ című munkáját, mely helyi könyvesboltokban és online is megvásárolható.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV    

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázötvenegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Keszthely - Jobbik az adópolitikáról 2018-03-22 08:26
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés