KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-02-15 15:31
Újabb film a keszthelyi fehér emberről
Címkék: Keszthelyi Fehér Ember, 1956, forradalom, dokumentumfilm, premier
Keszthely - Hatalmas érdeklődés mellett mutatták be a keszthelyi fehér emberről elkészült legújabb filmet. Az "Akik holnap halnak meg a szabadságért - a Keszthelyi Fehér Ember" – című dokumentumfilmet a Balatoni Múzeumban láthatta a közönség. Az alkotásban az Új Mexikóban élő Oravecz István mellett számos forradalmár, szemtanú is megszólal és eredeti hangfelvételek, fotók révén kaphat a néző teljes képet az 56-os keszthelyi eseményekről.

A keszthelyi Fehér ember szobrának készítését maga a modell – Oravecz István – meséli el a dokumentumfilmben. A Mezőgazdasági Akadémia akkori hallgatója emigrációba kényszerült, Új Mexikóban keresték fel a film készítői. Molnár András filmötlete alapján a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány készítette el az 50 perces filmet Vojtkó Ferenc rendezésével.

„Igazából az Oravecz Istvánnal, amikor beszélgettünk…olyan meghatottsággal beszélt az 56-os eseményekről. Az volt a legfontosabb célunk, hogy minél több archívumot kutassunk föl. Részben ebben segítségünkre volt a Balatoni Múzeum, részben Oravecz István maga, illetve az egykori akadémisták. Olyan fényképeket tudtak nekünk mutatni, olyan hangfelvételeket tudtak nekünk adni, ami azt gondolom unikálissá teszi majd a későbbiekben, pontosabban unikálissá teszi a filmet” - nyilatkozta televíziónknak a film rendezője.   

A film premiervetítése előtti köszöntőjében a város polgármestere elmondta, hogy büszkeség keszthelyinek lenni, mert olyan történeteknek lehetünk tanúi, átélői, mint a keszthelyi fehér ember.

„Keszthely volt az az egyetlen magyarországi település, sőt a világon az egyetlen település, amelyben azokon a napokon került felállításra egy szobor a hősöknek, amikor a harcok még javában folytak és ez a szobor megérte az 57-es évet is, legalábbis az elejét” - hangzott el Ruzsics Ferenctől.

A film a szobor készültéről, a keszthelyi eseményekről tesz tanúbizonyságot személyes történeteken keresztül. Ruzsics Ferenc köszönetet mondott a készítők mellett a film szereplőinek, akik 60 évvel ezelőtt szerepet vállaltak a forradalmi eseményekben. Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója a szobor utóéletéről beszélt:

„Bújtatták nagyon sokáig itt a múzeumban  és a hosszú évek meglátszottak rajta. Aztán két évvel ezelőtt egy pályázatnak köszönhetően és a keszthelyi könyvtárnak és a Balaton Színháznak köszönhetően, akikkel közösen beadtunk egy pályázatot, sikerült a fehér ember szobrot restaurálni.”

Az eseményen parlamenti kötelezettségei miatt nem tudott jelen lenni Halász János országgyűlési képviselő, ezért levélben üdvözölte a filmet és a jelenlevőket. 

A filmet teltházas közönség tekintette meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Balatoni Múzeumban március elsején, 17 órakor ismét vetítik, de a Youtube videómegosztó oldalon is megtalálható a Keszthelyi fehér emberről szóló film. A várható nagy érdeklődésre való tekintettel a film március elsejei vetítése regisztrációhoz kötött. Ezt a Balatoni Múzeum facebook oldalán, honlapján és telefonos elérhetőségén lehet megtenni.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszáznyolcvanöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Keszthely - A zalai alakulatoknak is jelentős szerepe volt 1848-ban 2018-03-15 17:47
Keszthely - Ezrek látogattak a kastélyba március 15-én 2018-03-15 17:40
Zalaegerszeg - A szabad sajtó napja 2018-03-15 17:33
Keszthely - A pártától a huszárcsákóig 2018-03-15 17:25
Keszthely - Árvíz, belvíz: egyelőre nincs veszély 2018-03-14 14:56
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés