KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-02-14 09:34
Maszkázás és asszonyfarsang
Címkék: húshagyókedd, néphagyomány, szokások, maszkázás
Keszthely - Húshagyókedd a farsangi időszak utolsó napja, a Nagyböjt kezdete. Ehhez a naphoz számos népszokás kapcsolódik Keszthely környékén is, ilyen például a maszkázás, a vénlánycsúfolás vagy az asszonyfarsang. Ezek a hagyományok ugyan már kihalóban vannak, a fánksütés azonban ma is nagy népszerűségnek örvend.

A Vízkereszttől húshagyókeddig tartó időszak a karneválok, bálok, mulatságok ideje. Ilyenkor felnőttek és gyerekek egyaránt jelmezt öltenek, és vidám farsangi programokkal szórakoztatják egymást. Nagyon népszerű ilyenkor a fánk is, több településen tartanak fesztiválokat, ahol a hagyományos farsangi sütemény számos formáját meg lehet kóstolni. Húshagyókeddhez is több népszokás kapcsolódik, ilyen például Zala megyében a maszkázás.

„Ami itt Zalában elmaradhatatlan, az a fánk, hiszen a maszkázók ezt kapnak ajándékba az ő tevékenységükért. Van a maszkázóknál vagy egy hosszú bot vagy egy fakanál, és erre kell ráhúzni a fánkot. Ezért készítettek szinte minden háztartásban, minden családnál farsangkor fánkot. Ez összefügg az esti bálozással, hiszen az összegyűlt fánkot este a bálban, akár a kocsmában, akár valamelyik háznál vagy a hegyen, ha bált tartottak vagy csak egy ilyen táncos összejövetelt, akkor szokták elfogyasztani magát a fánkot.” - tájékoztatott Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója.

A maszkázás szokása, ami a hagyományok szerint a felnőttek mulatsága volt, egyre inkább eltűnőben van, már csak néhány dél-zalai településen öltenek álarcot az emberek. Gyanó Szilvia hozzátette: ugyanígy eltűnt szokás a vénlánycsúfolás is, amikor a pártában maradt leányokat gúnyolták ki és sok esetben tuskót is állítottak az ajtajuk elé. Ma is élő hagyomány azonban Keszthely környékén az asszonyfarsang.   

„Az a lényege, hogy ide férfi nem mehet. Ide asszonyok mennek, tehát férjezett nők, és aztán ilyenkor – régen sem volt baj -  csak ez az egy nap volt, amikor a nők is kicsit berúghattak, kicsit többet felönthettek a garatra. Nem illett megszólni egymást. Nem szokták egyébként utána elmondani, hogy mi történt ezen a helyi mulatságon. Szoktak vinni magukkal, pogácsát, szalonnát, bort, pálinkát természetesen. Jót mulattak, jó nagyokat ugráltak, hogy olyan magasra nőjön majd a kender is. Hozzáütögették a farukat a hordóhoz vagy pedig meglovagolták azért, hogy jó legyen majd a bortermés.” - emelte ki a szakember.

A néprajzkutató felhívta a figyelmet arra, Keszthely környékén nincs adat sem kiszehordásról, sem pedig téltemetésről. Ezek a népszokások Pest és Nógrád megyéből kerülhettek Zala megyébe, csak úgy, mint a rönkhúzás vagy a tréfás állakodalom.

Regman Karola - Keszthelyi TV                 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszázhúszonöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Hetente fog lakossági fórumot tartani a Jobbik 2018-02-22 15:55
Keszthely - 1+1 százalék: a vállalkozók is felajánlhatják 2018-02-22 15:28
Keszthely - Útkeresők, útvesztők 2018-02-22 14:49
Zalaszántó - Újévet köszöntöttek 2018-02-22 09:11
Vonyarcvashegy - Vo-Va Art kiállítás 2018-02-22 09:01
Keszthely - Filharmónia: Philharmonic Brass Quintet és Vermes Tímea 2018-02-22 03:48
Keszthely - Isten nekünk háttal - napló a román háborúról 2018-02-21 16:14
Keszthely - Mesék felnőtteknek 2018-02-21 13:47
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés