KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-02-13 17:55
Épül a halrács az övcsatornán
Címkék: halrács, övcsatorna, Balaton, horgász
Kéthely - A zord időjárás ellenére megkezdték a halrács építési munkálatait Kéthely határában a nyugati övcsatornán. A 100 millió forint értékű beruházás kettős céllal épül meg. Egyrészt megakadályozza az idegenhonos halfajok vándorlását a tó irányába, másrészt korlátozni lehet ívási időszakban a nagytestű, őshonos balatoni halak felúszását a csatornába.

Főleg a keszeg félék, a ponty, harcsa, amelyek szaporodási szándékkal felúsznak a  csatornába, ezeknek a halaknak a további felvándorlását tudja megakadályozni a halrács. Nemcsak a halak mozgását tudja szabályozni az eszköz, de az ivási időszakban is fontos feladata lesz. Nagyon védtelenek voltak egyes halfajok, nem tudtak szaporodni, ráadásul az orvhorgászok, orvhalászok áldozatává is váltak.

Havranek Mihály, horgászati igazgató, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.:„ A pálcaszélességek, ami a halrácsnak az alapja, gyakorlatilag csak a nagy testű halakat fogja meg, a kistestű halak, akár a keszeg félék vagy a fiatalabb korosztályok, azok nyugodtan tudnak közlekedni, ez az egyik oldala, a másik oldala pedig, hogy azaz időszak, amikor adott esetben egy havaria kár történik, feljebb a halastavakon, hiszen a Nyugati-övcsatornának nagyon nagy vízgyűjtő területe van hisz rengeteg halastó van.”

Az ide járó horgászok aggódnak, attól félnek nem lesz hal a csatornában. Az ért is erősek az aggályiak, mert a tavalyi 8 ezer forintos éves jegyet 2018-ban felemelték 12 ezerre.

Kiss Lajos, elnök, Marcali és Vidéke Horgász Egyesület: „Attól tartanak, hogy ez a létesítmény ez megakadályozza, hogy a ponty eljöjjön erre a részre. Eljöjjön, továbbmenjen, illetve hát azok a halak, amelyek itt rendszeresen vándorolnak a folyásirányban illetve ellenkezőleg, azok ezentúl nem tudnak mozogni és hát kiürül ez a nagyon jelentős vizünk, horgászvizünk.’

A horgászati igazgató szerint nincs ok az aggodalomra a jövőre nézve, hiszen továbbra is lesz nemes hal a csatornában, sőt még telepítésre is sor kerül.

”Nagyon sokszor hallottam, hogy mi lesz itt és akkor majd üres lesz majd mögötte a vízterület. Nem. A vízterületnek egyébként is van egy halállománya ami szaporodni tud folyamatosan, illetőleg ezeknek a kétségeknek a kivédésére tudom megígérni a horgászoknak azt, hogy a ponty szaporítási időszakban külön figyelni fogunk és hozunk ide pontyivadékot külön nagy mennyiségben, hogy ne lehessen azt mondani, hogy ez teljesen egy halszegény vízterület lesz” - tette hozzá Havranek Mihály. 

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a Földművelésügyi Minisztérium 100 millió forintos támogatásából valósítja meg a halrácsot, amely várhatóan a ponty tavaszi ivási időszakára elkészül és megkezdődhet a balatoni sudár ponty lárváinak és az előnevelt harcsák kihelyezése.  

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * négyszázhúszonegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Alsónemesapáti - Letették az M76-os út alapkövét 2018-02-23 17:11
Keszthely - Figyelemfelhívás a Magyar Parasport Napján 2018-02-23 15:08
Keszthely - Gyurcsány Ferenc Keszthelyen 2018-02-23 09:46
Keszthely - Hetente fog lakossági fórumot tartani a Jobbik 2018-02-22 15:55
Keszthely - 1+1 százalék: a vállalkozók is felajánlhatják 2018-02-22 15:28
Keszthely - Útkeresők, útvesztők 2018-02-22 14:49
Zalaszántó - Újévet köszöntöttek 2018-02-22 09:11
Vonyarcvashegy - Vo-Va Art kiállítás 2018-02-22 09:01
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés