KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-02-12 17:41
Jubilált a Fánk Karnevál
Címkék: fánk, farsang, karnevál
Zalaapáti - Koldus, apáca, reform, ördögpirula, boldogi nagy rózsa – ilyen fánkok is készültek a X. Jubileumi Farsangi Fánk Karneválra. Minden eddiginél több csapat jelentkezett a közkedvelt zalaapáti rendezvényre, melyet hagyományosan az utolsó farsangi vasárnap szerveznek. A zsűri szerint a jelentkezők kitettek magukért, a sós és édes finomságokat hagyományos és különleges módon is készítették.

Helyben is készültek a különleges fánkok. A tolófánk neve már elárulja a készítés módját, az ördögpirula pedig kakaóba forgatott, meggyel és dióval töltöttet finomság.  Zsuzsanna néni a nagymamájától tanulta a fánksütést. A recepteket ezzel a könyvvel örökölte meg a zalaapáti asszony.

„Még a könyvjelzőt is megkaptam a nagymamámtól, ebből tanultam, ebből csinálom az ördögpirulát és a mogyorós tolófánkot is" - mondta Dörnyei Jánosné. 

Farsang lévén sokan jelmezbe öltözve kínálták a finomságokat. Némely asztalon akár húszféle produktum is felsorakozott. Az ízek mellett a formák is sokrétűek voltak; teknősbéka, hattyú, rózsa, vagy épp tyúkláb formára is alakították a fánkokat.  Összesen huszonegy csapat jelentkezett a jubileumi karneválra. 

Vincze Tibor, polgármester: „Ennyi csapat még soha sem fogadta el a meghívást a megye különböző részeiből. Van olyan csapat,a ki már tíz éve mindig hűségesen itt volt és vannak olyanok, akik első alkalommal vesznek részt.”   

A mai kor követelményeihez alkalmazkodva gluténmentes tészták is készültek.A legnagyobb méretű fánkkal az egeraracsaiak jöttek a rendezvényre. Az 56 centiméter átmérőjű tésztát kora reggel, férfi segítséggel készítették.

„Ez öt kiló lisztből van, három és fél liter tejből, öt csomag élesztő, egy olyan 10 dekára való cukor, amiben megkelt az élesztő. Ezt jól kidolgoztuk és megkelesztettük egy vájlingba, amikor megkelt, akkor egy nagy, hatalmas fedőre tettük, hogy még egyszer megkeljen” - árulta el az egyik készítő, Dancs Lászlóné.     

A négy tagú zsűri hagyományos és különleges készítmények kategóriájában bírált. Komoly munkát kellett végezni a döntnököknek. Az édes mellett olyan sós fánkokkal találkoztak, mint a tonhalas, juhtúrós, vagy májas fánk. A zsűri elnöke szerint a hagyományos szalagos fánknál a megfelelő arányok mellett a sütési technológia a legfontosabb. 

Hetényi Tamás, a zsűri elnöke: „Amikor először beletesszük az olajba, akkor fedőt teszünk rá, mert úgy gőz keletkezik és ezáltal sokkal jobban fölnyomja a fánkot, tehát a térfogata nő. Majd utána, amikor átfordítjuk, akkor természetesen már nem tesszük rá a fedőt és akkor így megmarad a fánknak a szalagja.”

Stílszerűen képviselőfánkot is kóstolt a térség országgyűlési képviselője. Manninger Jenő elmondta, ez már egy hagyományos, ismert rendezvény, melyre nagy az érdeklődés a környező településekről.

„Természetesen a farsangi fánk az egy kellék, mert ahhoz kell egy jó szórakozás. Kiváló együttesek vannak itt a környékről, gyerekek lépnek föl és sokan eljöttek, jó a hangulat, ez a lényege azt hiszem az egésznek” - nyilatkozta televíziónknak a politikus.  

A karnevált kísérő programok sorát helyi óvodások tréfás népi csúfolódása alapozta meg, de számos fellépőt láthatott még a közönség. A település polgármestere köszönetet mondott Manninger Beátának. A térség országgyűlési képviselőjének felesége a Duna Televízió Családbarát című műsorának kiemelt szerkesztője. Neki köszönhető, hogy a zalaapáti fánksütő asszonyok bemutatkozhattak a műsorban. A jubileumi karnevált neves háziasszony tisztelte meg, Somogyi Dia, az MTVA műsorvezetője kísérte a rendezvényt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszázöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Keszthely - A zalai alakulatoknak is jelentős szerepe volt 1848-ban 2018-03-15 17:47
Keszthely - Ezrek látogattak a kastélyba március 15-én 2018-03-15 17:40
Zalaegerszeg - A szabad sajtó napja 2018-03-15 17:33
Keszthely - A pártától a huszárcsákóig 2018-03-15 17:25
Keszthely - Árvíz, belvíz: egyelőre nincs veszély 2018-03-14 14:56
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés