KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-02-07 14:55
Festményeken megelevenedő élet
Címkék: kiállítás, Balatoni Múzeum, restart, Tóth Tamás, festmény
Keszthely - Először mutatkozik be lakóhelyén a nagyközönség előtt Tóth Tamás. A Restart című tárlaton 29 képet láthatnak az érdeklődők, az alkotások által azonban bepillanthatnak a művész nehézségekkel tarkított életébe. A képek ugyanakkor görbe tükröt is tartanak a világban tapasztalható jelenségeknek.

A társadalmi problémák a fő szervezőelvei Tóth Tamás festészetének. A Miskolcon született alkotó képeit ritkán láthatja kiállításon a nagyközönség, az alkotások többsége ugyanis magánkézben van. A művész 10 éve él Keszthelyen, festményeivel azonban most először találkozhatnak az érdeklődők a városban.

„Vannak ilyen élcelődő, poénos dolgok, amivel az imént is fotóztattam magam, meg vannak ilyen belső dolgok, ami belsőleg fogja meg az embert, például a hajózással, a magánnyal, nem tudom, hogy végignézte-e a képeket, meg vannak különböző absztrakt dolgok például itt mellettem. Egy nagyon kiváló emberről beszélünk most, aki ezt a kiállítást rendezte.” - mondta egy érdeklődő, Pasku Zoltán.

A tárlat képei minden esetben elgondolkodtatják a nézőket, a festmények ugyanakkor egyértelműen utalnak készítőjük gondolat- és érzésvilágára is. Tóth Tamás a festészet mellett számos kitérőt tett életében, és több olyan időszak is volt, amikor egyetlen kép sem került ki a kezei alól. A kiállításon látható 29 kép az elmúlt egy évben készült, és ezek is az alkotó megélt élményeit dolgozzák fel.

„Sokkal sterilebb volna valószínűleg a piktúrám, hogyha nem ezeknek a különböző élethelyzeteknek a megélését is nem tudnám mellé rendelni. Ezek a képek nem egyszerű látványról szólnak vagy a képi világ újraértelmezéséről, hanem valóban megélt élményeknek a valamilyen fajta vetületei.” - tájékoztatott a festőművész.

A kiállított képek alapján pontosan nyomon követhetőek a művész életének egyes periódusai és problémái. Az alkotások által sokszor realisztikus, máskor pedig absztrakt formában tart görbe tükröt a társadalom és az egyén számára egyaránt. Az alkotó által megfestett témák ugyan személyes eredetűek, a közönség a képek által mégis ráismerhet a saját, egyéni problémáira is. A kiállítás megnyitóján Tóth Tamást testvére méltatta.

„A művész egy remek ember, ahogy a párom szokott fogalmazni, igazi reneszánsz ember. Ami jellemző rá, hogy bármihez kezd a világban, mindent a tökélyre fejleszt, semmiben nem éri be félmegoldásokkal. Az, hogy most visszatért újra az eredeti szakmájához, elhivatottságához, az számunkra nagy öröm, és a világ számára egy nagyon fontos dolog lesz azt remélem.” - emelte ki Szakonyi Eszter, a művész testvére.

A kiállítás címválasztása is utal erre az újrakezdésre, a festészethez való visszatalálásra. A Restart című tárlat március 31-ig látható a Balatoni Múzeumban.

Regman Karola - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * négyszáznyolcvanhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Hévíz - Vadnyúl és tokhal - 13 séf főzött Hévízen 2018-04-17 13:51
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés