KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-01-23 17:30
Pro Cultura díjas a Helikoni Ünnepségek alapítványa
Címkék: Pro Cultura, díjátadás, Ruzsics Ferenc, Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány, Regényiné Király Éva, Magyar Kultúra Napja, Balaton Színház, Keszthely
Keszthely - Január 22-én a Balaton Színházban tartották a Magyar Kultúra Napját, melyen hagyományosan a Pro Cultura Keszthely díjat is átadják. Idén a rangos elismerést a 200 éves Helikoni Ünnepségeket szervező Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítványnak ítélte oda a város képviselőtestülete.

Petőfi Sándor Füstbement terv című megzenésített versével tisztelgett a Magyar Kultúra Napja előtt a Közgáz Zenekar, de rajtuk kívül felléptek még keszthelyi és helikonos kötődésű diákok többféle műfajban. Az ünnepi műsor előtt Ruzsics Ferenc polgármester mondott köszöntőt kiemelve az idei díjazott meghatározó szerepét a város kulturális életében. „Ez évben a díjat egy olyan szervezet képviselője veheti át, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sokaknak Keszthely neve hallatán ne csak a Balaton jusson eszébe, hanem a kultúra is. Nagyon sokat köszönhetünk azoknak az embereknek, akik újraindították a Helikoni Napokat, akik az újkori Helikont megszervezték, megszervezik.”

A képviselőtestület idén a „Pro Cultura Keszthely” kitüntető címet a város kulturális életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány részére adományozta. A díjat Ruzsics Ferenc polgármestertől és Csótár András bizottsági elnöktől Regényiné Király Éva vehette át. A kuratórium elnöke hangsúlyozta: az 1992 óta működő alapítvány minden egykori és jelenlegi támogatóját, segítőjét illeti a köszönet. „Akik benne voltak, tették a dolgukat, kijárták az utat, mi pedig folytatjuk. Ez egy nagy öröm mindannyiunknak, hogy folytathatjuk. Ahogy elhangzott, ennek köszönhette többek között a város, hogy 2006-ban a Kultúra Magyar Városa lett. Nagy megtiszteltetés és öröm is egyúttal, hogy átvehettük ezt a kitüntetést.”

A résztvevők ízelítőt kaphattak a helikoni hangulatból. Alföldi Nelli még keszthelyi zeneiskolásként hegedült a versenyen, jelenleg a Veszprémi Zeneművészeti Szakgimnázium végzős növendéke. Az ünnepségeken korábban sikeresen szereplő keszthelyi diákok a klasszikus muzsika mellett könnyűzenében, irodalomban és néptáncban is megmutatták tehetségüket. Az összeállított színes és szerteágazó műsor is azt bizonyítja, hogy a kezdeményezés mind magyarországi mind európai viszonylatban egyedinek számít, hiszen a középiskolás korosztály ilyen grandiózus összművészeti fesztiváljával alig találkozni. A Helikon Keszthely városának legrégebbi, legismertebb és legnagyobb rendezvénye, melyet az 1817-es kezdetektől a 20. század eleji megújításán át egészen napjainkig kiemelkedő figyelem kísér helyi, régiós és országos szinten egyaránt. A Helikon tehát mára egyet jelent Keszthellyel. Az alapítvány és a városvezetés töretlen elkötelezettsége kétévente teszi lehetővé a rangos kulturális verseny megrendezését, mely idén áprilisban ismét várja a dunántúli középiskolásokat.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A Magyar Kultúra Napjáról és a Pro Cultura Keszthely díjról bővebb összeállítással jelentkezik a január 23-i Szignatúra című kulturális magazin.

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszázötvenkettő
 
TOVÁBBI HÍREINK
Alsónemesapáti - Letették az M76-os út alapkövét 2018-02-23 17:11
Keszthely - Figyelemfelhívás a Magyar Parasport Napján 2018-02-23 15:08
Keszthely - Gyurcsány Ferenc Keszthelyen 2018-02-23 09:46
Keszthely - Hetente fog lakossági fórumot tartani a Jobbik 2018-02-22 15:55
Keszthely - 1+1 százalék: a vállalkozók is felajánlhatják 2018-02-22 15:28
Keszthely - Útkeresők, útvesztők 2018-02-22 14:49
Zalaszántó - Újévet köszöntöttek 2018-02-22 09:11
Vonyarcvashegy - Vo-Va Art kiállítás 2018-02-22 09:01
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés