KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-01-19 17:32
Új képzés indul a Georgikonon
Címkék: Georgikon, precíziós mezőgazdaság, képzés
Keszthely - Az országban másodikként Keszthelyen indul precíziós mezőgazdasági mérnök szak a Georgikon Karon. A két féléves szakirányú továbbképzésre olyan jelentkezőket várnak, akik a jövő mezőgazdaságának irányításával, művelésével és kiszolgálásával szeretnének foglalkozni. A szak iránt már most nagy az érdeklődés.

A legújabb kombájnok nem csak a búzat aratására képesek, hanem munka közben adatokat is gyűjtenek a talajról és a termésről egyaránt. Ezek az úgynevezett precíziós adatok, amelyek a jövő mezőgazdaságának az alappillérei. A Georgikon Kar képzésében részt vevő hallgatók elméleti és gyakorlati módszerek segítségével sajátíthatják el ezeknek az adatoknak az értelmezését és feldolgozását.

„A sok adattal járó precíziós gazdálkodás egy kicsit megijeszti a gazdálkodók egy jelentős részét, de akik a jövőbe néznek, azok látják, hogy csak az lehet a járható út, hogyha ezeket a módszereket, az informatikát bevezetjük, és az információtechnológiát bevezetjük a mezőgazdaságba is, és alkalmazzuk a mezőgazdaságban. Ehhez kellenek szakemberek, és erre szeretnénk mi képezni szakembereket.” - tájékoztatott Dr. Sisák István, a Pannon Egyetem Georgikon Karának egyetemi docense.

A szak felelőse elmondta, a precíziós mezőgazdászok képesek lesznek arra, hogy az eddig csak tankönyvekben leírt összefüggéseket a gyakorlatban is alkalmazzák. A begyűjtött és kielemzett adatok segítségével így meg lehet határozni, hogy a termőföld adott egységén milyen anyagokra vagy beavatkozásra van szükség a megfelelő termés eléréséhez. Ez a módszer nem feltétlenül vezet termésnövekedéshez a szakember szerint, viszont a gazdálkodók sokat spórolhatnak a víz, a műtrágya és a vetőmag tekintetében is.

„Eddig általánosságban tudtuk, hogy a vízellátás hogyan határozza meg a termés nagyságát. Most adatokra támaszkodva, számszerűen fogjuk tudni, hogy pontosan a talajnak milyen víztartalma milyen termést tesz lehetővé – egy picikét leegyszerűsítve – ugyanúgy a tápanyagokra is, és mindezt kilogramm termésben, vagy ha azt ki akarjuk fejezni, forintban meg tudjuk mondani.” - emelte ki a szakfelelős.

A képzésre első felében a szakma elméleti hátterét sajátítják el a hallgatók. Ez után kerül sor a gyakorlati képzésre, ahol egy már sikeresen működő precíziós gazdaságban ismerkedhetnek meg a legújabb gépekkel és szoftverekkel. A szak elindításához 10 fő szükséges. A szakfelelős szerint össze fog gyűlni ez a létszám, így a következő szemeszterben már elindulhat a képzés.

Regman Karola - Keszthelyi TV          

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázötvenöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Isten nekünk háttal - napló a román háborúról 2018-02-21 16:14
Keszthely - Mesék felnőtteknek 2018-02-21 13:47
Keszthely - Köszöntötték az ápolókat 2018-02-20 17:30
Keszthely - 140 éves a fonográf 2018-02-20 11:52
Keszthely - Szerelem Hete 2018-02-20 10:02
Keszthely - Már most 21 jelölőszervezet van a választókerületben 2018-02-19 18:12
Keszthely - Láncreakció és eszperente versek 2018-02-19 18:13
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés