KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2018-01-19 15:35
Önálló bölcsődével, új orvosi rendelővel és tájházzal bővülhet Cserszegtomaj
Címkék: fejlesztés, Cserszegtomaj, bölcsőde, óvoda, orvosi rendelő, tájház
Cserszegtomaj - Jelentős fejlesztéseket terveznek idén Cserszegtomajon. A nagyközségben új bölcsőde, tájház és egészségház is létesülhet. Évente 25-30 gyermek születik a településen, ez indokolja a szociális beruházásokat. De közösségi fejlesztésekre is forrást szánnak az idei büdzsében: tájház, rendezvénypajta és két új emlékhely is létesülhet. E mellett járdák épülhetnek és aszfaltozást is szeretnének Cserszegtomajon. A 950 millió forintból gazdálkodó, 3220 lakosú település önkormányzata január végén dönthet az idei büdzsé elfogadásával ezekről a beruházásokról.

Jelenleg öt bölcsődéssel működik Cserszegtomajon az utolsó óvodás-bölcsődés vegyes csoport. A kormány döntése értelmében azokon a településeken önálló bölcsődét kell létrehozni december 31-ig, ahol a 3 éven aluli gyermekek száma meghaladja a 40 főt, vagy legalább 5 kisgyermek számára igény jelentkezik. Ezért Cserszegtomajon is megkezdték az önálló intézmény szervezését, hiszen sokkal magasabb az igény. Az új bölcsödében hét, vagy legfeljebb nyolc gyereket fogadnak majd.

Az új bölcsi csupán pár méterre az óvoda épületétől létesülne, a jelenlegi orvosi rendelőben, így annak új hely kell - mondja Bartha Gábor polgármester. A megoldás egy innét körülbelül 100 méterre található félkész ingatlan megvásárlása, amihez már csak testületi döntés szükséges. Itt nem csak az orvosi rendelő, hanem a sokrétű feladatokat ellátó védőnői szolgálat is helyet kaphat. A településközpont ad helyet a helyi rendezvényeknek, ezért itt egy vizesblokkot is szeretnének kialakítani.

Szintén az iskola szomszédságában valósulna meg egy másik fejlesztés. Egy körülbelül 100 éves házat már tavaly megvásárolt az önkormányzat. Itt egy tájházat szeretnének kialakítani. A közösségi térben a településhez kapcsolódó tárgyi emlékeket is ki akarják állítani, melyeket javarészt Palaczki Ferenc néhai pedagógus és tanítványai gyűjtöttek a 70-es években. Ugyanakkor ebben az udvarban egy rendezvénypajtát és a településüzemeltetés gépeinek, eszközeinek szánt tárolót is építenének.

Bartha Gábor, a nagyközség polgármestere: „Az eddigi esztendők – azt kell mondjam takarékos, odafigyelős – azt kell mondjam, szakmailag jól végzett gazdálkodásának az eredménye, hogy minden tervünkhöz önerő rendelkezésre áll. Több mint 200 millió forint az, amit ilyen fejlesztésekre fordíthatunk most a település életében. Van azonban egy 100 milliós nagyságrendű pályázati, tehát állami pénz is ebben, amiből 20 milliót saját pályázaton nyertünk és 80 millió a Hévíz-Dobogómajor kerékpárútnak a bekerülési összege.”   

A megyei önkormányzattal konzorciumban történő kerékpárút építésén kívül  más infrastruktúra fejlesztést is terveznek.  Az ún. Fáró kanyar és az Európa tér között csapadékvíz elvezetés és járdaépítés készülhet, illetve az itt található kultúrház külseje is megújulna, korszerűsödne.  A tervek közt szerepel még egy nemzeti összetartozás emlékhely és Vajkai Aurél néprajzkutató emlékmű állítása. A képviselő-testület január 31-én tárgyalja a büdzsét, aminek elfogadása esetén megvalósulhatnak ezek a fejlesztések.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * négyszázhetvenegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Natura 2000 területfenntartási terv 2018-04-20 11:22
Keszthely - Több mint 700 produkció a Helikonon 2018-04-19 18:19
Vonyarcvashegy - Zengett az ének 2018-04-19 18:12
Keszthely - Felgyúlt a helikoni láng 2018-04-19 16:16
Keszthely - Ikonokkal mutatkoztak be Keszthelyen 2018-04-19 12:57
Keszthely - Tisztább lakókörnyezetért 2018-04-19 12:51
Keszthely - Elektromos ingerrel a remegés ellen 2018-04-17 14:50
Hévíz - Vadnyúl és tokhal - 13 séf főzött Hévízen 2018-04-17 13:51
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés