KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-12-19 15:56
A boldog békeidőket idézte a belvárosi séta
Címkék: történelmi séta, kastély, belváros, Iski Szilvia
Keszthely - A boldog békeidők decembereinek keszthelyi hangulatát elevenítették fel három hétvégén keresztül. Korabeli újságcikkek és fotók segítségével kalauzolta el a századforduló belvárosába az érdeklődőket Iski Szilvia. A Helikon Kastélymúzeum történész-muzeológusa elárulta, hogy töltötték az ünnepeket a Festeticsek és, hogy miért lehetett csillárt vásárolni 1906-ban.

A kastélyparktól indult a múltidéző séta. Bevezetésként kiderült, hogy az 1900-as évek elején a decemberi ünnepeket, születés- és névnapokat itt töltötte Festetics család, majd a Riviérán, vagy a St. Moritzban várták ki a tavaszt. A kastély tornyán pedig zászló jelezte, ha itthon vannak az uraságok. A Párizsi udvar felé indult a menet. A Festetics uradalom egykori gazdasági épületegyüttesénél kiderült, miért akart mindenki Festetics Taszilóval vadászni.

Az érdeklődőket kalauzoló Iski Szilvia felidézte: "Ide 1906 november végén rengeteg levél érkezett, ahol önkéntesen, ingyen felajánlották nagyon sokan, hogy elkísérik Festetics Taszilót a legközelebbi vadászatára és nagyon sokáig a gazdasági hivatal dolgozói nem nagyon értették, hogy miért akar mindenki mondjuk szalonkára, vagy egyéb vadra vadászni Taszilóval. Aztán néhány levélből kitűnt, hogy valami oknál fogva az terjedt el, hogy azon a télen Festetics II. Tasziló Afrikába megy vadászni.”

A levéláradat miatt végül a Keszthelyi Hírlapba külön cikkben jelentették meg, hogy nem megy Afrikába vadászni Tasziló. A séta folytatásán az Amazon szálló szilveszteri mulattságairól is szó esett, de kiderült, hogy a vele szemben álló patikában Cséby Lajos milyen egészségmegőrző csodaszereket árult, ezek korabeli hirdetéseit és kézbe foghatták a résztvevők.  A sétálóutcához közeledve egyre inkább a karácsonyi vásár hangulatát idézték fel. Iski Szilvia kifejtette, hogy már akkor sok kedvezményt kínáltak a kereskedők. Az elektromos áram bevezetésének köszönhetően 1906 Karácsonya előtt több csillárbolt is nyílt a városban. Olyan neves kereskedők kínálták különféle portékájukat mint Mérei Ignác, vagy Frisch Samu. Keszthelyen ekkor már korcsolyát lehetett kapni, vagy automobilt is lehetett bérelni.A múltidéző séta iránt nagy volt az érdeklődés, főleg helyiek és környékbeliek jöttek el.

„Nagyon tetszik és érdekel, hogy itt miről van szó, mert azért még annyi kapcsolódik az egészhez, hogy én a környéken születtem és azért a környék múltjáról is szeretnék többet tudni” - nyilatkozta Mór Sándor. 

A múltidézést számos neves épület korabeli fotója segítette. Iski Szilvia a mesterszakos történelemdiplomája kapcsán kezdett el foglalkozni a történelem élményszerű oldalával. Akkor jutott eszébe, hogy a várost más szemszögből mutassa meg.

„Mi lenne, hogyha megnéznénk, hogy bizonyos korszakokban – például a 19-20. század fordulóján milyen volt itt az élet, egyáltalán kik éltek itt, milyen történeteik voltak, milyen szomorú, vagy vidám dolgok történetek velük. Így jött az, hogy a Keszthelyi Hírlap, illetve a Balaton Vidék újságjait lapozgatva elkezdtem a keszthelyi történeteket is gyűjteni, persze meg mellette a Festetics családról, mivel a Helikon Kastély történész-muzeológusa vagyok – a Festetics családról is gyűjtöttünk korabeli híreket” - mondta el a kastély munkatársa.   

Iski Szilvia szerint a századforduló az egyik aranykora volt a városnak. A korabeli újságcikkek alapján akkor is voltak problémák, de az írások szerint vidám és pezsgő élet zajlott Keszthelyen.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * négyszázharminchat
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés